2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jótékony hatású gyógynövényes fürdõkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-12 12:03:22
A fürdés az õsidõkben gyógytényezõ volt. A törvények kötelezõvé is tették a fürdést. Már akkor tudták: jobb a betegséget megelõzni, mint kezelni azt. Számtalan gyógynövény a bõrön keresztül is hatékonyan fejti ki áldásos hatását.

Fenyõfürdõ

Amikor a mezõk virágainak illata átjárja és átitatja az egész tájat és sétánkat oly lélekemelõvé teszi, már belélegzésükkel is más lesz közérzésünk, idegeink megnyugszanak. Nemcsak azért, mert ózondúsabb a levegõ, nemcsak azért, mert a szemnek jólesik a tarka, vidító, környezetbeli kép, hanem azért is, mert a virágok szerteáramló illata a légzést mélyebbé és könnyebbé teszik. Gondolunk csak a fenyõerdõ fûszeres, kellemes illatára, mely üdítõen telíti a levegõt, s a vérkeringésre, de az egész emberi szervezetre is közvetlenül jótékony hatású.

A természetben rejlõ minden erõt fel kell ismernünk, és testi, lelki erõnk szolgálatába kell állítanunk. Az összes fenyõfajták (vörös-, boróka-, jegenyefenyõ) kivonatait, rügyeit, ágacskáit megfõzzük és a száradékot öntjük a meleg fürdõhöz. Ezeket a fürdõket elsõsorban idegbántalmaknál az idegek megnyugtatására és erõsítésére használjuk, úgy hogy a meleg fürdõket hetenként 2-3-szor adagoljuk.

Köszvény és krónikus reumánál, ízület és izomfájdalmaknál, melyek reumás megbetegedésre engednek következtetni, kitûnõ hatásokat lehet elérni meleg teljes-fenyõfürdõvel. Angolkóros, mirigybántalmas gyermekeknek szénapolyva fürdõk mellett változatosságból fenyõfürdõket is adhatunk.

Csontgyulladásnál és más csont megbetegedésnél ugyancsak a meleg fenyõfürdõkkel támogatjuk a betegség javulását. Nemcsak egész, hanem részfürdõket is készíthetünk, amikor egyes testrésznek meleg fürösztését végezzük, lábak, lábujjak, kar, kézfej, stb. köszvényes, reumatikus fájdalmainál.

Tüdõ és légzõszervek katarrusánál* (hurut) a különbözõ fenyõféléket összevagdaljuk, elszercskázzuk és fõzés közben vagy mindaddig, míg gõzölög, fölébe hajtjuk fejünket, vagy egy tölcsér segítségével felfogjuk a gõzöket és belélegezzük.

Zsúrlófû-fürdõ

Teljes fürdõt vesebajnál, vagy csak zsurlóval, vagy szénapolyvával, fenyõfélékkel keverve készítik. A zsurlót (békarokka, csikófark, cingrát, farkfû, kannamosófû, tálmosófû, zsonja, stb.) mindenki ismeri, falun még ma is ezzel súrolják és dörzsölik, mintázzák ki a fémedényeket, magas (17% kovasav) szilikát-tartalma folytán. Ezen kívül tartalmaz kénsavas sókat, mészsót, a konitsavat és növényi keserût. A természetgyógyászok régen használják belsõleg és külsõleg is.

Vizelés nehézségnél, hólyag, vese, epekõ és homok bajoknál és ezeknél fellépõ görcsöknél hatásos ülõfürdõt készíthetünk belõle 10-15 perces idõtartalommal 35-40 fokos C meleg mellett. Köszvényes csomókat és duzzadmányokat a lábon, kézen meleg zsurlófürdõvel gyógyíthatunk. Gyomorbántalmaknál, akut és krónikus hólyagbajnál, vesemedence és húgycsõgyulladásnál, epegörcsnél forró borogatással megnyugtató eredményt lehet elérni.

Lábduzzanatokra, gyulladásos tyúkszemre, hallási zavaroknál és fülbajnál, csontbajoknál eredményt láttunk zsurló melegkötésekkel, amint hogy scrofulosisos daganatra is lehet használni. Ezeket a borogatásokat, kötéseket 2-3 óránként újítjuk meg. Ott, ahol látszólagos rosszabbodás állna elõ azáltal, hogy savas mivoltánál fogva túl erõs a hatása a teafõzetnek, illetve a borogatásnak, ott elégedjünk meg – különösen nyitott sebeknél – azzal, hogy meleg fõzettel mossuk a sebeket. Az orr-, torok-, gége-, szájbajoknál, fülkimosásra, fogdaganat és foghús betegségeknél, úgyszintén torok és garat gyulladásnál a belõle készült fõzet vagy forrázat igen jótékony hatású.

A fent felsorolt betegségeknél magát a zsurló füvet használjuk, vannak azonban esetek, amikor fokozzuk a hatást más füvek hozzákeverésével, pl. hólyagkatarrusnál, amikor petrezselymet, csipkebogyót és medveszõlõ levelet keverünk hozzá, és így készítjük szabály szerint a teákat. (A keverékbõl egy evõkanálnyit 1/4 l vízre.) Igen sok értékes gyógyhatású teakeveréknek elengedhetetlen alkotó része. Hatóanyagát az egyetemes orvosi tudomány is felismerte, sõt legújabban tüdõbajnál injekció alakjában is adagolják. Bármennyire lenézett növény is a zsurló, bármennyire irtják a mezõgazdák, mint fel nem használható gazt – mert az állatállomány nem eszi – egyike a legértékesebb gyógynövényeinknek.

Kamillafürdõ

Kamillás egész fürdõt készítünk kiütéstõl megviselt és scrofulotikus gyermekeknek. Egy egész gyermekfürdõre 1/4-1/2 kg teát forró vízzel leforrázunk és 10 percnyi állás után a megszûrt teát az elkészített meleg fürdõhöz hozzáadjuk. Sokoldalú felhasználása miatt mesterségesen is termelik. Mint háziszer sehol sem hiányozhat. Virágzatának értéke a növényt hazai gyógynövényeink Kohinoorjává teszi. Itt csak külsõ felhasználását említem. (L. orvosi székfû)

Ha a csecsemõket szél- és bélgörcsök zavarják, és emiatt nyûgösek, úgy a naponta alkalmazott fürdõhöz kamilla forrázatot tegyünk. A kamillafürdõ mindenképpen pótolja a szénypolyva-, zabszalma- és fenyõfürdõket.
Elhanyagolt sebeknél fájdalomcsillapító és sebet tisztító. Igen jótékonyan hatnak a fagyos daganatra és fagyos testrészre alkalmazott kamillafürdõk. Gyulladásra, gennyesedõ daganatra (furunkulus) gyors és biztos érlelõ hatású a kamillakötés. Kötõszövet-hártya gyulladásnál kamillateából készült borogatásokat és mosásokat végzünk, amikor az ólomecetes borogatásokkal nem érünk célt.

Aranyérre kamilla-kötést helyezzünk és lemossunk, fõleg székelés után. Fülfájdalmaknál kamilla-zacskókat melegen alkalmazunk, amilyen melegen csak elbírja a beteg és úgy rakjuk fel, mint a szénapolyva kötéseket.
Ha hirtelen kis zsákot nem tudunk készíteni, úgy a sûrû lenvászon ruhán átszûrt teamaradékot összegöngyölve, melegen felkötjük a fülre. Felfúvódásnál, kólikánál, bél- és hasfájdalmaknál a meleg kamilla-kötés elsõrendû hatású. A kamilla gõze fülfájdalom, gennyesedõ középfülgyulladás, orr katarrus eseteiben jó eredményû. Használhatjuk a kamilla gõzöket hólyag katarrusnál* is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!