2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Bõrtápláló és fiatalító a gránátalmaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-12 12:17:28
Ha egy olyan gyümölcsöt kellene kiválasztani, melynek története összefonódik a szépséggel, akkor biztosan a gránátalma lenne a befutó – nem véletlenül!

A szépség istennõjének köszönhetjük és a legendásan gyönyörû Trójai Heléné is ezzel ápolta bõrét. Nehéz lenne jobb kozmetikai alapanyagot találni. A gránátalma Ázsiából származik, de a Földközi-tenger vidékén is õshonos, így nem csoda, hogy az ókori görög mitológia is megemlékezik róla. A legenda szerint a gránátalma a szépség istennõjétõl, Aphroditétõl származik. Õ ültette az elsõ fácskát Ciprus szigetén, hogy a szegény népnek legyen miben gyönyörködnie.

Az antik népek szerint a gyümölcs az isteni szépséget és a termékenységet is örökölte, így a szépségápolásban a kezdetektõl használták. Leghíresebb rajongója az éppen szépségérõl legendássá vált Trójai Heléné volt. A háború kirobbanásának okát szolgáltató amazon bõrének fiatalságát köszönhette a gránátalma rendszeres használatának, de italként is fogyasztotta a gyümölcs levét és ajkát is azzal pirosította. Bár akkoriban még nem vizsgálták laboratóriumokban a növények hatóanyagait, de a modern vizsgálatok bebizonyították, hogy a gránátalma szinte tökéletes kombinációban tartalmazza az öregedésgátló hatóanyagokat, míg antioxidáns tartalma háromszorosa a zöld teáénak.

A gránátalma jellegzetes illata is igen kellemes. A kozmetikai ipar azért kedveli, mert kiemelkedõ hatású aktív hatóanyagaival, kiváló ránctalanító, öregedésgátló, tápláló és hidratáló. Erõsíti és védi a bõrt a korai öregedéssel szemben és visszaállítja a bõr rugalmasságát. Bõrregeneráló tulajdonságát klinikai vizsgálatok igazolják, titka, hogy gazdag vitamintartalmával tápanyagot szolgáltat azon bõrrétegek számára, melyek a kollagén és elasztin termelésért és ezen keresztül a bõr tartásáért és rugalmasságáért felelõsek. Magas vitamintartalma azonban nem csak külsõleg, hanem a gyümölcsöt elfogyasztva is jótékony hatást gyakorol.

Az arab és török kultúra is nagy becsben tartja. Elég, ha arra gondolunk, hogy az Arany János által írt Szondi két apródja címû versben említett sörbet is e növénybõl készül. De a jelentõs muszlim befolyással rendelkezõ andalúz kézmûvesség kedvenc motívumai között is szerepel a gránátalma, mely egyesek szerint az andalúz város, Granada névadója is volt. Ha magunk is meg szeretnénk gyõzõdni a gyümölcs jótékony hatásáról és finom ízérõl, akkor már csak a - kissé bonyolult - elõkészítésen kell túlesnünk.

Vásárláskor a kemény, fényes héjú gránátalmát keressük! Vágjuk le a gránátalma tetejét, majd a magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe. Víz alá merítve, 4-5 perc áztatás után óvatosan nyomkodjuk ki a magokat. Így ezek feljönnek a víz felszínére, míg a felesleges részek az edény alján maradnak.


Gránátalma hatása

Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerû anyagot, ösztront tartalmaz, elõnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is. Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták. Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertõzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztõgombák és baktériumok szaporodását. Azt minden lelkes olvasónk már tudja, hogy sok fruktóztartalmú gyümölcs elõsegíti a gombák szaporodását. Hát most itt van egy olyan csodás gyümölcs, ami éppenhogy meggátolja azok növekedését!

Érdekes összefüggésekre szeretnék még rávilágítani: Több gomba-végterméknek van rákkeltõ hatása (pl. Aspergilllus funghi által termelt Aflatoxin, melyrõl korábban megjelent írásainkban emlegetett Kína Tanulmány is szól). Ezek a végtermékek, a mikotoxinok heves, krónikus gyulladásos immun-válasz-reakciókat válthatnak ki a szervezetben (legenyhébb esetben allergia formájában), mivel az immunrendszer kétségbeesetten próbálja eltávolítani azokat. A folyamat végén azonban az immunrendszer csak saját szöveteiben tesz kárt, melynek végeredménye a felgyorsult öregedés valamint szív- és érrendszeri betegség. Talán részben a gránátalma candida és egyéb gomba-ellenes hatása magyarázhatja a szívbetegségek oly sok kockázati tényezõjére való kedvezõ hatását.

Nézzük csak ezt a gondolatmenetet a baktériumoknál is (a következõben leírtakat is több kutatásban egyértelmûen bizonyítottak már) : sok esetben a szívbetegség összefüggésbe hozható a Clhlamydia pneumoniae által okozott krónikus fertõzéssel, mely közismerten légzõszervi betegségeket okoz, influenza-szerû tünetekkel. A kezdeti fertõzés alábbhagyásával a kórokozó megtelepszik az arra fogékony gazdaszervezet vérereinek falán, mely gyulladást idéz elõ, ami pedig egymást követõ immunreakciókat indít el. Ez végül érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezet.

A kutatási eredmények szerint tehát úgy fest, a gránátalma a szuperélelmiszerek táborát képviseli, hiszen többek között szembeszáll a szervezet lappangó fertõzéseivel és visszafordítja az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezetõ krónikus gyulladásokat.

Gránátalma a rákmegelõzésben és a rák gyógyításában

A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelõzésében és kezelésében is. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bõrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentõs védõhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlõsejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elõsegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A gránátalma az ellagsav (ellagénsav) legjobb természetes forrása, mely egy olyan fenol típusú komponenes, ami antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik, gátolja a daganatos sejtek osztódását elsõsorban emlõrák, bõrrák, prosztatarák és tüdõrák esetén. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötõdik. A rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.

Az ellagsav háromféleképpen fejti ki hatását a rákkal szemben: megállítja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket és gátolja azok kialakulását. Lássuk csak: Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértõje, jeles gyógynövényszaakértõ a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák címû könyvében ezt írja: "az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötõdik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását". Yance szerint különösen a dohányzás okozta tüdõrák elleni hatása kiváló. Ez azt bizonyítja, hogy az ellagsav gátolja a rákos sejtek kialakulását.


Ugyanezt láthatjuk Dr. Glen Halvorson kutatási eredményeiben is, mely egy másik elméletet álljtott fel, miszerint az ellagsav a rákkeltõ anyagokhoz kapcsolódva megakadályozza, hogy azok a DNS-hez kötõdjenek, és mutációval tumor keletkezzen. Az ellagsav elpusztítja a rákos sejteket: Az egészséges sejtek életciklusa kb.120 nap, majd az apoptózissal normálisan elhaló sejteket a szervezet új, egészséges sejtekkel pótolja. Ezzel szemben a rákos sejtek nem halnak el, hanem gyors osztódással szaporodnak. Laboratóriumi vizsgálatok során az ellagsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította.

Az ellagsav megállítja a rákos sejtek osztódását: A Hollings Rákkutató Intézetben (Dél-Karolina Orvosi Egyetem) végzett 9 évig tartó kísérletsorozatban méhnyakrákos betegek bevonásával kimutatták, hogy az ellagsav szerepe nemcsak a tumor növekedésének megállítása azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását 48 órán belül, de természetes sejthalált (apoptozist) is képes indukálni a rákos sejtekben, méghozzá 72 órán belül. Ugyanezt figyelték meg mell-, hasnyálmirigy-, nyelõcsõ-, bõr-, vastagbél- és prosztatarákos sejtekben is.

Jelenleg a rák kezelésében az ellagsavat általában nem önmagában, hanem más kezelési módokkal együtt alkalmazzák. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy magában a gránátalmában is találhatók olyan flavonoidok, melyek csökkentik a tumor környékén történõ érképzést – az angiogenezist -, így hozzájárulnak a daganat csökkentéséhez. Tehát a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a tumorok kialakulásának valószínûségét. Ez azért nagyon fontos, mert ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak elõállítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!