2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Intenzíven támadnak a kórokozókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-13 09:05:03
A mögöttünk hagyott rendkívül enyhe és száraz tél kedvezett a kórokozók áttelelésének, intenzíven támadnak növényeinken.

Az elmúlt tél középhõmérséklet országos viszonylatban 3-4 fokkal meghaladta az 50 éves átlagot. A gyenge fagyok nem, vagy csak kis mértékben gyérítették az áttelelõ kártevõk és kórokozók számát.

- Az idõben elvégzett tél végi lemosó permetezéssel általában jelentõsen lehetett blokkolni a kórokozókat, megelõzni a betegségek kialakulásának veszélyét. Az idei év azonban ebbõl a szempontból is extrémnek mondható. Napjainkban országszerte súlyos tafrinás fertõzéseket tapasztalhatunk az õszibarackosokban. A naptárilag ugyan idõben, de gyakorlatilag mégis késõn elvégzett lemosó permetezés nem tudott kellõ hatékonysággal segíteni. A betegség tüneteit mutató leveleket már megvédeni nem lehet, de ennek ellenére fontosak a további gombaölõ szeres permetezések. A 2014-tõl kötelezõen alkalmazandó integrált növényvédelem elvei szerint nem csak vegyszerek használatára kell alapoznunk, hanem minden lehetséges egyéb védekezési eljárást is alkalmaznunk kell – hívta fel a figyelmet Tarcali Gábor, a Debreceni Egyetem Mezõgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa.

Az idei tavasz az almatermesztõk számára is kihívás. Szinte egy idõben támad a varasodás és a lisztharmat gombabetegség. Néhány év kihagyás után ismét súlyos fertõzéseket okoz a tûzelhalás baktériumos betegség. Minden almatermésû gyümölcsfajt, de még a rokon díszfákat például a japán birsfát is megfertõzi.

- A szõlõben a csapadékos idõ miatt várható a szõlõperonoszpóra fellépése, ugyanakkor a melegedõ és szárazabbá váló idõszakokban pedig a szõlõlisztharmat fertõzés megakadályozására kell figyelnünk. Magyarországon is megjelent egy új nagyon veszélyes betegség, a fitoplazma okozta szõlõ aranyszínû sárgasága – mondta el a növényvédelmi szakember.

Egyre szélesebb körben és súlyosabb mértékben károsít a meggyen és a cseresznyén az antraknózis gombabetegség, ami kezdetben apró, besüppedõ foltokat, késõbb megnagyobbodó foltokat okoz a gyümölcsön, majd a fertõzött gyümölcsök elrothadnak, összeaszalódnak. A csapadékos idõjárás kifejezetten kedvez a kórokozónak.

- A szilva kivételével minden csonthéjasban felléphet egy új, terjedõben lévõ súlyos betegség, a fitoplazma által okozott csonthéjasok európai sárgulása, ami a levelek, hajtások, ágak, sõt a teljes fa hirtelen sárgulásával, hervadásával, pusztulásával járhat. A betegség kórokozója ellen ebben a stádiumban védekezni már nem lehet. Ilyen tünetek észlelése esetén azonnal forduljanak növényorvoshoz vagy növényvédõ szakmérnökhöz. A beteg vagy elpusztult fákat ki kell vágni, és meg kell semmisíteni – magyarázta Tarcali Gábor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!