2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kilakoltatási moratórium: az ellenzék többet várForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-14 09:49:34
Megkezdte a törvényalkotást az új parlament. Elsõként a kilakoltatási moratórium határidõ nélküli meghosszabbításáról szavazhattak a képviselõk. Ennek értelmében addig nem lehet kiköltöztetni egyetlen devizaadóst sem, míg a törvényhozás nem rendezi véglegesen a devizaszerzõdések ügyét. Gulyás Gergely, az Országgyûlés alelnöke, a törvényalkotási bizottság elnöke azt mondta: ahogy a Kúria végleges döntést hoz, néhány héten belül megoldják a devizaadósok problémáját. Az ellenzéki pártok mindegyike – bár támogatja a moratórium meghosszabbítását –, nem tartja azt elégséges megoldásnak.

A kilakoltatási moratórium határidõ nélküli meghosszabbítása volt az elsõ napirendi pontja az új országgyûlés törvényalkotási bizottságának. A testület vezetõje Gulyás Gergely azt mondta: ez azt jelenti, hogy addig nem lehet kiköltöztetni egyetlen devizaadóst sem, míg a Parlament nem rendezi véglegesen a devizaszerzõdések ügyét. Ez pedig akkor lehetséges, ha a Kúria végleges döntést hoz, már az Európai Bíróság határozata alapján. A Kúria újabb döntése után a törvényhozás néhány héten belül véglegesen rendezni fogja a deviza hitelek kérdését – mondta a Gulyás Gergely.

A szocialista Tóbiás József napirend elõtti felszólalásában hangsúlyozta: a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak tüneti kezelés. „Ahelyett, hogy valódi megoldást nyújtanának a családoknak eladósodottságuk kezelésére, hogy érdemi segítséget nyújtanának az önhibájukon kívül bajba került devizahiteleseknek, megint csak ideiglenes, tüneti kezeléssel álltak elõ benyújtott törvényjavaslatukkal. Egyébként pedig tétlenül várnak  - mondta az ellenzéki politikus.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezetõ-helyettese szerint is további lépésekre van szükség, pártja továbbra is a problémakör teljes körû és azonnali megoldását szorgalmazza.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetõje azt javasolta, hogy csak jogerõs bírói végzés után lehessen végrehajtást kezdeményezni a bajba jutott devizaadósok ellen, ha devizakölcsönre vonatkozó szerzõdésrõl van szó, közjegyzõi okirat alapján erre ne kerülhessen sor.

Az Együtt-PM közleményében azt írta: a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával a kormány megint elodázza a devizahitelesek helyzetének megoldását.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetõje szerint a rászorulók, védelme olyan kérdés, amiben lépniük kell. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, a kormánypártok tisztában vannak azzal, hogy van még teendõjük a devizahitelesek ügyében. Korábban többször elhangzott, hogy a kormány célja a devizahitelek végleges kivezetése.

Néhány éve még 750 ezer családnak volt devizahitele Magyarországon. Az elmúlt években azonban több lehetõség is segített az adósokon. Mintegy 170 ezren éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetõségével, 176 ezren léptek be az árfolyamgátba, a Nemzeti Eszközkezelõnek pedig már több mint 18 ezer ingatlant ajánlottak fel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!