2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gazda vagy daru ér többet?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-15 08:53:02
5,5 hektár kukoricájukat pusztították el a védett madaraknak számító darvak a földesi Mozsonyi Gáboréknak.

Mivel ebben az esetben kártérítésre nem számíthatnak, végsõ elkeseredésükben a nyilvánossághoz fordultak.

Az elmúlt napok eseményeit takaros családi házukban osztották meg velünk. A március 29-én elvetett kukoricájuk szépen kikelt, ígéretes termés elé néztek. Ám húsvét után megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a derecskei úton, a Tisza-tanya közelében lévõ 2,4 hektáron 95 százalékos káruk, míg a 3,1 hektáron százszázalékos kár keletkezett: az öt éve kialakított vizes élõhely vonuló madarai kikaparták az idõközben 10 centiméteresre nõtt növényi kultúrát.

Mozsony Gáborné Ilonka néni azonnal a helyi vadásztársasághoz fordult, mi a teendõ ilyen esetben? Szegi Imre, a helyi vadászok képviselõje azt tanácsolta, keressék fel a polgármesteri hivatalt, s a jegyzõtõl kérjék jegyzõkönyv felvételét a kárról. A jegyzõnõ viszont elutasította a kérést, arra a jogszabályra hivatkozva, hogy a védett madarak által okozott kárt nem téríti az állam. Mozsonyiné nem fogadta el ezt a választ, s a polgármesterhez fordult. Jeneiné Egri Izabella április 24-én utasította a hivatal egyik dolgozóját a helyszíni szemle elkészítésére. Másnap Ilonka néni érdeklõdött, mikor mennek a határba, ám azt a választ kapta, amit a jegyzõnõtõl, s ekkor fordultak a sajtóhoz. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy az újravetési munkálatok elõtt nyoma legyen mostani káruknak.

Mozsonyiék fillérre kiszámolták, mekkora kár érte õket eddig: a talaj-elõkészítõ munkálatok, a vetés 685 ezer 905 forintot tesz ki – számlákkal igazoltan.
Etetésrõl nem gondoskodnak

Az ügy intézése pillanatnyilag áll, mivel csupán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság helyi õre által felvett jegyzõkönyv van, az pedig nem elegendõ a továbblépéshez. Mozsonyiék mindenképpen harcolni fognak a kártérítésért, mert nem tudják elfogadni azt a magyarázatot, hogy a madarak nagyobb védettséget élveznek, mint a gazdák. Arra is feleletet várnak, miért kényszerülnek a darvak a kikelt kukorica megsemmisítésére, ugyanis meggyõzõdésük, etetésükrõl nem gondoskodnak az illetékesek. A probléma gyökerét abban látják, hogy körülbelül öt évvel ezelõtt vizes élõhelyet alakítottak ki a 42-es fõútvonal menten, ám a madarak etetésérõl nem gondoskodnak a jelentõs támogatásból létrehozott területen.

Telefonon értük el Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, aki – mivel nem ismeri a konkrét ügyet – azt javasolta, hivatalosan juttassák el hozzá a problémát, a kivizsgálja a sajnálatos esetet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!