2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A kerékpárosok biztonságáért…Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-02 17:31:01
Napjainkban egyre többen gondolják úgy, hogy a forgalmi dugók helyett inkább két keréken ülve próbálják meg elérni úticéljaikat. A városunkban egyre több lehetõség van arra, hogy biztonságosan, kerékpárúton közlekedjenek kétkerekûikkel.

2009. augusztus 31-ig a Debreceni Rendõrkapitányság illetékességi területén 281 személyi sérüléssel járó baleset történt, melyek közül 39 esetben kerékpáros okozott balesetet.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a kerékpárosok – azon helyeken – ahol nincs kerékpárút, vagy kerékpár sáv, inkább – a valószínûsíthetõen általuk biztonságosnak ítélt járdát használják közlekedésre.

2009. július 31-én 09.00 óra körüli idõben például egy 65 éves férfi a kerékpárján fennülve közlekedett a Péterfia utcán a Kálvin tér felõl a Bem tér irányába a járdán, majd miután nem biztosított elsõbbséget a keresztezõdésnél, összeütközött a bevásárlóközpont parkolójából felhajtó személygépkocsival.

Fenti eset is jól mutatja, hogy különösen veszélyes az a szituáció, amikor a kerékpáros a járdáról a gyalogos-átkelõhelyen keresztül – legtöbbször megállás nélkül – halad át az úttest túloldalára. Ezen magatartás egyrészrõl rendkívül balesetveszélyes, tekintettel arra, hogy az autós nem minden esetben számíthat a gyalogosokhoz képest nagyobb sebességgel közlekedõ kerékpárosra, így a baleset elkerülésére kisebb a lehetõsége. Másrészrõl szabálysértést is megvalósít, hiszen KRESZ elõírásai értelmében „útnak nem minõsülõ területrõl az úttestre ráhajtó jármû vezetõjének, az úttesten haladó jármûvek és gyalogosok részére elsõbbséget kell adni.”

Helyes magatartás ezen szituációban a kerékpárosok részérõl, ha kétkerekûikrõl leszállva, azt tolva jutnak át a gyalogos-átkelõhelyen az úttest túloldalára.

Az elsõbbség szabályait megszegõ kerékpáros 3-20.000 Ft-ig terjedõ helyszíni bírsággal sújtható, illetve, amennyiben a rendõr feljelentést tesz szabálysértési eljárás során akár 50.000 Ft-ig is terjedõ pénzbírságra számíthat.

A kerékpárosokra a KRESZ rendelkezései értelmében az alábbi szabályok vonatkoznak:

54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetõleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetõvé teszik - szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.

(2) Lakott területen levõ olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

(3) Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.

(4) Kerékpárral

a) a kerékpársávról - kivéve, ha jelzõtábla erre utasítást ad, továbbá ha a kerékpársávot a balra bekanyarodás céljából az úttest felezõ vonalának közelében helyezték el - vagy,

b) lakott területen kívül a fõútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá

c) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

(5) Kerékpár pótülésén a 18. életévét betöltött vezetõ egy, tíz éven aluli gyermeket szállíthat. Egyébként kerékpáron személyt szállítani nem szabad.

(6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverõ mellényt (ruházatot) kell viselnie.

(7) Tilos

a) fõútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;

b) elengedett kormánnyal kerékpározni;

c) kerékpárhoz oldalkocsit, valamint - kerékpárutánfutót kivéve - egyéb vontatmányt kapcsolni;

d) kerékpárt más jármûvel, illetõleg állattal vontatni;

e) kerékpáron oldalra kinyúló, elõre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetõt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztetõ tárgyat szállítani;

f) kerékpárral állatot vezetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!