2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Több ezer balesetveszélyes jármûalkatrészt talált az NKHForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-15 09:07:07
Több ezer balesetveszélyes jármûalkatrészt talált az alkatrész-forgalmazók országos ellenõrzése során a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

A hatóság keddi közleménye szerint az NKH Közúti Gépjármû-közlekedési Hivatala a fõvárosi, valamint a megyei kormányhivatalok közremûködésével május 5-9. között 352 helyszínen vizsgálta az alkatrész-forgalmazók és -kereskedõk tevékenységét. Összesen 21 968 alkatrészt vizsgáltak meg, amelyekbõl 2912-nél minõségi vagy engedélyezési problémát találtak.

A közlemény szerint kiemelt figyelmet fordítottak a kormány- és fékberendezésekre, a futómûre és az alvázra, valamint az üzemanyag-ellátó rendszerre és a kocsiszekrényre.

Az akció fõ célja annak ellenõrzése volt, hogy a forgalmazott jóváhagyás- vagy minõsítés kötelezett alkatrészek rendelkeznek-e a megfelelõ minõsítéssel és jóváhagyással, de vizsgálták az alkatrész-forgalmazó vállalkozások mûködésének szabályosságát is.

Az ellenõrök azzal szembesültek, hogy a nem márkakereskedésben vagy hivatalos viszonteladónál rendelt gyári vagy utángyártott alkatrészek minõsége nem minden esetben felel meg az elõírásoknak. Elõfordult az is, hogy sem a terméken, sem a tartozékon, sem a csomagolásán nem tüntettek fel jóváhagyási jelet. Több helyen a jogszabálysértés miatt az ellenõrök kezdeményezték az alkatrész forgalmazásának megtiltását.

Közleményében az NKH hangsúlyozta, hogy a nem megfelelõen minõsített alkatrésszel felszerelt jármû nem képes ugyanazt a terhelést elviselni, ezért közúti közlekedésre alkalmatlan és balesetveszélyes. Egyben jelezte, hogy az emberélet védelme és a közlekedésbiztonság növelése érdekében a jövõben folytatni fogja az ellenõrzéseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!