2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Fülelõk tömege tüntet a Facebook-felületenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-15 09:14:06
Olyanok is vannak, akik jelenleg Angliában élnek, s majdnem üresen adták be a lapot.

Több mint háromezren csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amely a május 8–i emelt szintû angol érettségi után jött létre a legnépszerûbb közösségi oldalon azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a szövegértési feladathoz lejátszott angol nyelvû hanganyag rossz minõségére, érthetetlenségére.

– Én egy normál méretû osztályteremben írtam az érettségi vizsgámat, és az elsõ részben nem is tapasztaltam különösebb problémát. Amikor a szövegértés hanganyagát meghallottam, megfordult velem a világ. Ott ültem a vizsgafeladat felett és lepörgött elõttem az elmúlt hónapok kemény munkája: a tonnaszámra csinált feladatlapok, a megannyi otthon gyakorolt listening, a sok belefektetett energia, s hogy mindig, amikor fel akartam adni, azt mondtam magamnak: megéri. Hát nem érte meg – nyilatkozta portálunknak egy megyénkbeli középiskolában tanuló diáklány, aki aktívan részt vesz a közösségi oldalon szervezõdõ csoport tevékenységében, de az eddigi negatív hozzászólások és a még elõtte álló szóbeli érettségi miatt neve elhallgatását kérte.
Hosszkülönbség

A vizsgázók többsége arra panaszkodott, hogy az Oktatási Hivatal (OH) honlapján lévõ hanganyag minõsége klasszisokkal jobb, mint amit õk némely vizsgahelyszínen az ott lévõ CD–lejátszókból hallhattak.

– A technikai feltételek az elõírások szerint rendelkezésre álltak mind a hat Hajdú-Bihar megyei vizsgahelyszínen – tudtuk meg Filep Miklóstól. A helyi vizsgákat szervezõ Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Oktatási Fõosztályának vezetõje közölte: a 479 felsõfokon maturálóból 5 fõ tett panaszt megyénkben. Ezeket a leginkább a hangerõre vonatkozó kifogásokat a rendelkezésre álló dokumentumok és a vizsgán jelen lévõ pedagógusok nyilatkozata alapján öt napon belül kivizsgálják.

A „listening botrány” csoport üzenõfalán megjelenõ hozzászólások között arról is olvashatunk, hogy a CD-n és az online hallott hangok között 50 másodpercnyi hosszkülönbség van. Az Oktatási Hivataltól hiába kértünk választ erre a felvetésre, lapzártánkig nem kaptuk meg azt.

A felületen sokan a feladatok szinten felüliségét is támadták, de egyre többen írják, hogy utólag nyugodt körülmények között újrahallgatva nem tûnik annyira visszhangzónak és megoldhatatlannak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!