2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Vihar – Vasárnapra feloszlik a viharos, csapadékos idõjárást okozó ciklonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-17 09:36:28
Szombaton és vasárnap még kialakulhat zápor, zivatar, de nagy területen jelentõs csapadékra már nem kell számítani. A fokozatosan gyengülõ ciklon vasárnapra elhagyja térségünket – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Gyõr-Moson-Sopron és Veszprém megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsõfokú figyelmeztetés van érvényben a nap folyamán várható jelentõs mennyiségû csapadék miatt.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyében, valamint a fõvárosban felhõszakadás miatt van érvényben elsõfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken rövid idõ alatt hullhat 25-30 millimétert is meghaladó csapadékmennyiség.

A viharos erõsségû szél miatt péntekre Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsõfokú figyelmeztetést.
Mindemellett a Balatonnál és a Velencei tónál is másodfokú viharjelzés érvényes, mivel magas és hosszú hullámok várhatók. Csónak és vitorlás nem közlekedhet.

A meteorológiai szolgálat közleményében azt írta: térségünk idõjárását az elmúlt napokban meghatározó ciklon pénteken még több helyen okoz esõt, záport, északon, északkeleten és az ország középsõ tájain zivatart. A Dunántúlon pénteken összességében 20-30 milliméter, az Alpokalján és a Bakonyban 30-40 milliméter csapadék várható. Egy-egy zivatarhoz lokálisan felhõszakadás (20-30 milliméternél több csapadék) és átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés társulhat.

Emellett a Dunántúl nyugati és középsõ részén a viharos (akár 85 kilométer/órás) szél péntek este fokozatosan mérséklõdik, szombaton már csak erõs (45-60 kilométer/órás) széllökésekre lehet számítani a Dunántúl északnyugati részén.

A Balatonnál a nyugati medencében továbbra is gyakran elõfordulnak viharos széllökések, és eleinte még a keleti meg a középsõ medencében is elõfordulnak viharos (60-70 kilométer/órás) széllökések, de a délután második felében a keleti medencében már jellemzõen csak élénk, esetleg erõs széllökések lehetnek. Késõ délutántól a középsõ medencében nagyobbrészt erõs széllökések várhatók. Péntek éjszaka mindenütt mérséklõdik a légmozgás.

Szombaton a Dunántúl északnyugati térségét leszámítva több helyen lehetnek zivatarok, amelyeket lokálisan felhõszakadás, átmenetileg viharos széllökés, illetve egy-egy helyen kisebb méretû jég is kísérhet – írta a meteorológiai szolgálat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!