2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A nagy kurucra emlékeztekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-17 11:55:28
Tetteibõl a ma katonái is erõt meríthetnek.

Vay Ádám születésének 357. évfordulója alkalmából ünnepeltek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái. A hajdúhadházi kiképzõ bázis kilenc éve viseli Rákóczi legfõbb tanácsadójának nevét, megörökölve ezzel a 2004-ben megszûnt nyíregyházi Vay Ádám Laktanya nevét és az ott szolgáló állomány jórészét.

„Vay Ádámra emlékezünk, a nagy kurucra…” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Bene János történész, muzeológus, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója. Felidézte a laktanya névadójának életútját, aki II. Rákóczi Ferenc oldalán harcolt a szabadságért és aki az erdélyi fejedelem legfõbb bizalmasa volt. A számtalan fontos tisztség betöltése mellett udvari fõkapitányi, majd fõmarsalli címet kapott és tagja volt az Erdélyi Tanácsnak is. 1711. márciusában a fejedelem felszólítására – féltve a császári megtorlástól – családjával Lengyelországba emigrált. „Hazaszeretete emelte Vay Ádámot követendõ példává számunkra, tetteibõl a ma katonái is erõt meríthetnek” – hangsúlyozta a történész.

Az ünnepi beszédet követõen a dandár vezetése, a társszervek és a meghívott vendégek elhelyezték koszorúikat Vay Ádám szobránál, majd a Debreceni Honvéd Táncegyüttes ünnepi mûsorát tekintették meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!