2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Érettségi – Nyelvtudásért Egyesület: statisztikai ellenõrzés kell a hiteles nyelvi érettségi vizsgákhozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-17 12:17:04
A Nyelvtudásért Egyesület szerint az idei, emelt szintû angol nyelvi érettségi hallás utáni szövegértés feladatairól szakmai fenntartások megfogalmazhatóak, de a valódi problémát a feladatok elõzetes kipróbálásának és utólagos elemzések, korrekciók elvégzésének hiánya okozza. Ezek nélkül pedig a nyelvi érettségi nem tekinthetõ szakszerûen, megbízhatóan mérõ vizsgának – emelték ki az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint kifejtették: nyelvtudásmérési szakértõk és nyelvtanárok elemezték és próbálták ki az érettségi valós körülményei mellett az elmúlt napokban nagy visszhangot kiváltó angol emelt szintû érettségi feladatokat. Miközben a feladatok egyértelmû elõnye, hogy autentikus szöveganyagot dolgoznak fel, és többféle részkészség mérését is megcélozzák, a szakértõk több szakmai fenntartást is megfogalmaztak a feladattípusokkal és egyes feladatrészek követelményszintjével kapcsolatban – mutattak rá.

Az idei hallás utáni szövegértési feladatok leglényegesebb hiányossága és valódi tanulsága az, hogy az értékelési útmutatókban semmilyen jel nem utalt arra, hogy az értékelõk a megfigyelt nyelvi eszközöket és az értük járó pontokat bármilyen, szakmai standardoknak megfelelõ, elõzetes vagy utólagos statisztikai elemzéseknek vetnék alá. Ha nincs állandó és következetes standard, akkor valós hátrány éri azokat az érettségizõket, akik az idei feladatot kapták azokkal szemben, akiknek például a tavalyi feladat jutott, vagy a jövõ évi példákat kell majd megoldaniuk – közölték.

A mérési szakértõk kiemelték: égetõ szükség lenne a statisztikai mutatók, azaz a feladatok tényleges beválásának ellenõrzésére. Az érettségi adatsorok feldolgozása, elemzése, az elemzések eredményének visszacsatolása kulcsfontosságú egy hitelesen mérni képes feladatlap összeállításához. Ez a jelenlegi nyelvi érettségi leggyengébb és legkritikusabb pontja. Szakértõk közel 10 éve igyekeznek felhívni a figyelmet erre, külön kiemelve, hogy a nemzetközi normáknak megfelelõ mérés és visszacsatolás megvalósítása csupán szakmai döntést igényel, annak költsége a teljes érettségire fordított források mellett elhanyagolható tételt jelentene – írták, hozzátéve: amíg ebben nem történik változás, és a nyelvi érettségire nem vonatkoznak ugyanolyan minõségbiztosítási elõírások, mint az akkreditált vizsgarendszerekre, addig minden tartalmi kritika a jövõben is kezelhetetlen marad.

Az Eduline oktatási portál múlt pénteken írt arról, hogy az elõzõ napi angol érettségi után többen jogi lépéseket tennének a hangfelvétel rossz minõsége miatt, mert szerintük a beszélõket nem lehetett érteni. Az Oktatási Hivatal (OH) azt közölte, hogy az angol nyelvi emelt szintû érettségi hanganyaga minden tekintetben megfelelt a vizsgaleírás elõírásainak. Az ügyben e hét kedden a köznevelési államtitkárság is megszólalt, közölve: az angol nyelvi érettségi ügyében nem tart sem szükségesnek, sem lehetségesnek rendkívüli intézkedést. Budapest Fõváros Kormányhivatala csütörtökön azt közölte az MTI-vel: vizsgálja az angol emelt szintû érettségi technikai jellegû problémáival kapcsolatos, idõben beérkezett beadványokat, de a feladatlapok és a hanghordozók szakmai minõségének vizsgálata nem feladatuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!