2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Meghibásodás okozta az orosz hordozórakéta kudarcátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-19 10:32:49
Az orosz ûrkutatási hivatal közlése szerint meghibásodott és a Csendes-óceán felett megsemmisült pénteken az az orosz hordozórakéta, amelynek egy nagy teljesítményû távközlési mûholdat kellett volna Föld körüli pályára állítania.

A balesetet Oleg Osztapenkónak, a Roszkoszmosz vezetõjének közlése szerint az okozta, hogy a Proton-M típusú hordozórakéta harmadik fokozatának egyik kormányhajtómûve elromlott. A meghibásodás a repülés 545. másodpercében következett be, amikor a hordozóeszköz Kína felett haladt, 161 kilométeres magasságban, és az ûreszköz a Csendes-óceán felett elégett a Föld légkörének sûrû rétegeiben. Osztapenko hozzátette, hogy elõzetes értesülések szerint roncsok nem hullottak vissza a Földre.

Az Észak-amerikai Egyesített Ûrvédelmi Parancsnokság (NORAD) tájékoztatása szerint az orosz rakéta megsemmisülésébõl származó esetleges kisebb roncsdarabok nem okoztak veszélyt sem az Egyesült Államok, sem Kanada területén. A NORAD az egész világon folyamatosan figyelemmel kíséri a rakétafelbocsátásokat.

Az elsõ Proton-M hordozórakétát Oroszország 13 évvel ezelõtt bocsátotta fel, de a típussal azóta több baleset is történt. Legutóbb 2013. július 2-án, amikor egy perccel az indítást követõen három orosz navigációs mûholddal a fedélzetén felrobbant, és a roncsok visszazuhantak a bajkonuri (Kazahsztán) ûrrepülõtér területére.

A késõbbi vizsgálat feltárta, hogy a balesetet emberi hiba okozta. A Hrunyicsev ûripari központban ugyanis a rakéta összeszerelésekor a hat szögsebesség-érzékelõ közül hármat rosszul szereltek be - 180 fokkal elfordítva -, így a Proton vezérlõrendszere az indítás elsõ pillanatától kezdve rossz adatokat kapott a rakéta helyzetérõl.

Azt megelõzõleg is volt több sikertelen rakétaindítás. Ezért tavaly októberben Dmitrij Medvegyev orosz kormányfõ leváltotta a Roszkozmosz akkori vezetõjét, Vlagyimir Popovkint, és helyére Oleg Osztapenkót nevezte ki.

Az Ekszpressz-AP4R típusú mûhold, amelynek Föld körüli pályára állítása pénteken meghiúsult, az Oroszország által használt legkorszerûbb távközlési eszköz. Ezeket a csaknem 5,8 tonnás mûholdakat orosz megrendelésre gyártotta az EADS Astrium európai vállalat, és a Roszkoszmosz idén már felbocsátott két ilyen mûholdat.

A pénteken megsemmisült, csaknem egymilliárd rubelt (6,4 milliárd forint) érõ távközlési berendezés adásai lefedték volna egész Oroszország, illetve a FÁK-tagországok területét, és a mûhold megfizethetõ internet-elérést biztosított volna Oroszország nagy kiterjedésû, távoli területeirõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!