2024. április 24. Szerda, György.
 
Már csak bõ két nap maradt az szja-bevallások elkészítéséreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-19 12:42:01
Már csak bõ két napjuk maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidõig elkészítsék személyijövedelemadó-bevallásukat, ezt sokan a tavalyi évhez hasonlóan az utolsó pillanatokra hagyták.

Kedden éjfélkor lejár az szja-bevallások benyújtásának és az adó megfizetésének határideje.

Tavaly összesen 4,6 millió szja-bevallást dolgozott fel a NAV. Mint az MTI az adóhatóságtól megtudta, az összes beérkezett szja-bevallás idei és tavalyi adatai között idõarányosan nincs jelentõs változás, május közepéig nagyjából a mostanihoz hasonló számban nyújtottak be bevallást az adózók.

Az idén a legutóbbi, május 13-i adatok szerint a beérkezett 1353-as önbevallásból 818 ezer teljes adattartalmú, 852 ezer csökkentett adattartalmú, adónyilatkozatból (“söralátét-bevallás”) pedig 23 ezer érkezett az adóhatósághoz. A NAV-ra 356 ezren bízták bevallásuk elkészítését, ezek adatait azonban csak május 20-a után lehet véglegesíteni, mert keddig még bárki dönthet úgy, hogy mégis önbevallást tesz.

A beérkezett bevallások 35 százaléka elektronikusan érkezett, míg tavaly még csak 32 százalékuk. A papíron benyújtott bevallások háromnegyede a NAV internetes kitöltõ programjával készült.

Az adózók nem csak befizetnek, vissza is igényelnek adót, eddig 355 ezer adózónak 20,7 milliárd forintot fizettek vissza, ebbõl 3,5 milliárdot utaltattak az adózók önkéntes pénztári vagy nyugdíj-elõtakarékossági számlára – közölte az MTI érdeklõdésére az adóhatóság.

Ha valaki a bevallás benyújtása után veszi észre, hogy hibásan töltötte ki a lapokat, az idén már május 20-a elõtt is benyújthatja az önellenõrzést, 2014. január 1-jétõl változott ugyanis az erre vonatkozó szabály.

Nem árt tudni azt sem, hogy iskolaszövetkezet tagjaként végzett diákmunka esetén is adóbevallást kell benyújtani, az iskolaszövetkezettõl kapott igazolás alapján, a jogviszonynak megfelelõ sorban kell a jövedelmet feltüntetni, és a bevallás megfelelõ sorában szerepeltetni kell a munkáltató, kifizetõ által levont adóelõleget is.

A közfoglalkoztatotti jogviszonyból származó jövedelem nem önálló tevékenységbõl származó adóköteles bérjövedelemnek minõsül. Az adóköteles jövedelemmel rendelkezõ magánszemélyt adóbevallási kötelezettség terheli, a kötelezettséget abban az esetben is teljesíteni kell, ha nem keletkezik adófizetési kötelezettsége az adózónak. Nem kell ugyanakkor bevallani a közfoglalkoztató által nyújtott természetbeni ellátások (például térítésmentes étkezés, elhelyezés, a lakóhelyrõl a munkavégzés helyére történõ szállítás) értékét, mert ezek a juttatások adómentesek – tudta meg az MTI az adóhatóságtól.

A természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minõsül, a háztartási alkalmazottnak nincs adó- és járulékfizetési kötelezettsége, tehát a háztartási munkával összefüggésben nincs bevallási kötelezettsége.

Az egyszerûsített foglalkoztatásból származó bevételbõl a magánszemélynek kizárólag akkor kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania, ha az egyszerûsített foglakoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglakoztatás naptári napjainak száma és az adóév elsõ napján hatályos kötelezõ legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2013. évben 4510 forint/nap) szorzatát (mentesített keretösszeg). Egyszerûsített foglalkoztatásból származó jövedelemnek a kifizetett (nettó) munkabér száz százalékát kell tekinteni. Amennyiben a magánszemélynek személyijövedelemadó-bevallási kötelezettsége keletkezik, munkaviszonyból származó jövedelemként (a bevallás 1. sorában feltüntetve) kell figyelembe venni a kifizetett nettó munkabérnek a mentesített keretösszeget meghaladó részét. Nem kell azonban a filmipari statisztaként végzett alkalmi munka bevételébõl jövedelmet megállapítani és bevallani.

A munkanélküli ellátásban részesülõknek jó tudniuk, hogy az szja-törvény bérnek minõsíti többek között a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított álláskeresési járadékot, álláskeresési segélyt, továbbá a keresetkiegészítést és keresetpótló juttatást. Az ilyen jogcímeken kapott juttatást a bevallás 4. sorában, “más bérjövedelemként” kell feltüntetni, mivel ezeket nem a munkaviszonyával összefüggésben szerezte a magánszemély. Ha azonban az álláskeresési segélyt az öregségi nyugdíjkorhatár öt éven belüli betöltésére is figyelemmel állapítják meg, az összeg nyugdíjnak minõsül, így azt bevallani sem kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!