2018. május 24. Csütörtök, Eszter.
 
A nagy állóképességet igénylő sportok befolyásolhatják a szívritmustForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-20 10:07:30
A kutatás szerint a rágcsálóknál az állóképességet igénylő mozgás molekuláris változásokat idézett elő a szív természetes ritmussal összefüggő részében.

A nagy állóképességet igénylő sportok befolyásolhatják az idősebb atléták természetes szívritmusát - állapította meg egy brit kutatócsoport egereken végzett kísérletek alapján. Szakértőik szerint a kitartóan végzett mozgás előnyei mégis sokkal jelentősebbek a kockázatainál.

A rágcsálóknál az állóképességet igénylő mozgás molekuláris változásokat idézett elő a szívnek abban a részében, amely a természetes ritmussal függ össze - tudósított a BBC hírportálja a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányról. Az ilyen jellegű sportot űző emberek - hosszútávfutók, kerékpárosok, úszók - általában nagyon egészségesek, ennek ellenére valószínűbb, hogy szívritmuszavarokkal kell számolniuk, ahogy egyre idősebbek lesznek, bár a kockázat így is csekély.

Az átlagos felnőtt nyugalmi szívritmusa percenként 60 és 100 szívösszehúzódás között mozog. A sportolói pályafutása csúcsán már túljutott, 38 éves Chris Hoynak és az ötvenéves Miguel Indurainnak - az országúti kerékpározás híres bajnokainak - nyugalmi értéke 31, illetve 28.

A Manchesteri Egyetem Mark Boyett vezette kutatócsoportja szerint a szív saját ritmusszabályozója az edzés hatására változik meg. Egerekkel végzet kísérletek során azt találták, hogy az állóképességet igénylő mozgás hatására egy, a ritmus szabályozásában részt vevő fontos fehérje, a HCN4 szintje csökken, és ennek számlájára írható az alacsony szívritmus.

Noha a sportoló alacsony nyugalmi szívritmusa nem okoz problémát, az egész életükben sportolóknál valószínűbb, hogy időskorukra mesterséges elektromos szívritmus-szabályozóra lesz szükségük - mondta Boyett. Hozzátette, hogy az állóképességet igénylő sportoknak lehetnek ugyan káros hatásaik a szívre, előnyeik mégis sokkal számosabbak, mint a kockázatok.

Jeremy Pearson, a Brit Szív Alapítvány egyik orvosigazgatója szerint a kutatás eredményei azt tanúsították meg, hogy egereknél a mozgás megváltoztatja a szív elektromos huzalozását, és a szívritmus módosulása tartósan meg is maradt. Sokkal több kutatásra van azonban szükség, hogy megtudjuk, emberekre is ilyen hatása vannak-e a nagy állóképességet igénylő sportoknak - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!