2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A nagy állóképességet igénylõ sportok befolyásolhatják a szívritmustForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-20 10:07:30
A kutatás szerint a rágcsálóknál az állóképességet igénylõ mozgás molekuláris változásokat idézett elõ a szív természetes ritmussal összefüggõ részében.

A nagy állóképességet igénylõ sportok befolyásolhatják az idõsebb atléták természetes szívritmusát - állapította meg egy brit kutatócsoport egereken végzett kísérletek alapján. Szakértõik szerint a kitartóan végzett mozgás elõnyei mégis sokkal jelentõsebbek a kockázatainál.

A rágcsálóknál az állóképességet igénylõ mozgás molekuláris változásokat idézett elõ a szívnek abban a részében, amely a természetes ritmussal függ össze - tudósított a BBC hírportálja a Nature Communications címû szaklapban megjelent tanulmányról. Az ilyen jellegû sportot ûzõ emberek - hosszútávfutók, kerékpárosok, úszók - általában nagyon egészségesek, ennek ellenére valószínûbb, hogy szívritmuszavarokkal kell számolniuk, ahogy egyre idõsebbek lesznek, bár a kockázat így is csekély.

Az átlagos felnõtt nyugalmi szívritmusa percenként 60 és 100 szívösszehúzódás között mozog. A sportolói pályafutása csúcsán már túljutott, 38 éves Chris Hoynak és az ötvenéves Miguel Indurainnak - az országúti kerékpározás híres bajnokainak - nyugalmi értéke 31, illetve 28.

A Manchesteri Egyetem Mark Boyett vezette kutatócsoportja szerint a szív saját ritmusszabályozója az edzés hatására változik meg. Egerekkel végzet kísérletek során azt találták, hogy az állóképességet igénylõ mozgás hatására egy, a ritmus szabályozásában részt vevõ fontos fehérje, a HCN4 szintje csökken, és ennek számlájára írható az alacsony szívritmus.

Noha a sportoló alacsony nyugalmi szívritmusa nem okoz problémát, az egész életükben sportolóknál valószínûbb, hogy idõskorukra mesterséges elektromos szívritmus-szabályozóra lesz szükségük - mondta Boyett. Hozzátette, hogy az állóképességet igénylõ sportoknak lehetnek ugyan káros hatásaik a szívre, elõnyeik mégis sokkal számosabbak, mint a kockázatok.

Jeremy Pearson, a Brit Szív Alapítvány egyik orvosigazgatója szerint a kutatás eredményei azt tanúsították meg, hogy egereknél a mozgás megváltoztatja a szív elektromos huzalozását, és a szívritmus módosulása tartósan meg is maradt. Sokkal több kutatásra van azonban szükség, hogy megtudjuk, emberekre is ilyen hatása vannak-e a nagy állóképességet igénylõ sportoknak - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!