2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kísérleteznek az eladók a fogyasztókonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-20 10:43:39
Ha már valaki szert használ, legalább kérdezze meg az eladótól, mi az, hogy ha kórházban végzõdik a kaland, el tudja mondani az orvosnak! – figyelmeztet dr. Andrássy Gábor, a debreceni klinika pszichiáter szakorvosa.

Õ a súlyosabb esetekkel találkozik praxisa során, a drogfogyasztók többsége ugyanis „csak” a sürgõsségi osztályig jut el, ahol – szerencsés esetben – rövid idõ alatt „kipiheni” a szer hatását, komplikáltabb esetben (légzésleállás, szívinfarktus, a túlmozgás miatti izomkárosodás okozta veseelégtelenség) az intenzív osztályon, hosszabb idõ alatt.

– 2011-2012-ben volt egy nagyobb hullám, amikor az MDPV-nek rövidített hatóanyagú szertõl az addig megszokott többszöröse, vagyis naponta több ember került az osztályunkra. Mivel a szakirodalomban sem volt anyag a szerrõl, az interneten, használói fórumokon próbált információhoz jutni; a „fürdõsó”, „növényvédõ szer” szót beírva elsõsorban drogot kínáló reklámokhoz, elérhetõségekhez jutott, több oldalon keresztül. Úgy véli, a helyzet javulása mögött a törvényi szigorítás állhat; így például az MDPV tiltólistára került és a netes forgalmazás is nehezebbé vált.

– Napjainkban a szintetikus cannabinoidok (melybõl szinte naponta jelennek meg újak) okozzák a legtöbb problémát: nem úgy viselkednek, mint a természetes változatuk, és senki nem tudja, milyen hatás várható tõlük, ezért a gyógymód megtalálása is nehéz. Nehezíti a helyzetet, hogy a páciensek általában letagadják a drogfogyasztást. Pedig a beavatkozás akár életmentõ is lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!