2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Rakétaroncs közelít a Nemzetközi ÛrállomáshozForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-03 15:02:11
Nagy darab rakétamaradvány közeledik a Nemzetközi Ûrállomáshoz.

Nagy darab rakétamaradvány közeledik a Nemzetközi Ûrállomáshoz, ahol éppen kinti szerelésre készülnek - jelentette csütörtökön az amerikai ûrkutatási hivatal. A roncs 19 négyzetméteres kiterjedésû.

 

A szerkezet a három évvel ezelõtt fellõtt Ariene-5 európai ûrrakéta maradványa. Ellipszis alakú pályán kering, és a mostani számítások szerint 3 kilométerre fogja megközelíteni a Nemzetközi Ûrállomást. Egyelõre úgy néz ki, hogy az ûrállomásnak nem kell kikerülõ manõvert végeznie a roncs miatt.

A végleges döntést a csütörtöki ûrszerelés utolsó órájában hozzák meg. A szerelés magyar idõ szerint nem sokkal csütörtök éjfél elõtt kezdõdik. Elõtte 12 órára bevonul a két szerelõ a légzsilipbe, hogy szoktassa szervezetét a kinti körülményekhez. A több mint 6 órás szerelést most az amerikai Danny Olivas és a svéd Christer Fuglesang fogja végrehajtani. Új ammóniatartályt szerelnek fel az ûrállomás külsejére a régi helyett, amelyet szerdára virradóan távolított el Danny Olivas és amerikai kolléganõje, Nicole Stott. Az ûrállomáson és a hozzákapcsolt Discovery amerikai ûrrepülõgépen most 13 ûrhajós tartózkodik. A Discovery-nek szeptember 10-én kell visszatérnie a Földre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!