2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Piramis, mégis hungarikum lehetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-20 11:53:35
Néhány napja eredeti helyén avatták fel az 1950-es években elbontott Pappenheim-piramist, és körülötte erdei bútorokkal kialakított pihenõhelyet is kialakítottak Iszkaszentgyörgyön. A piramis belsejébe egy idõkapszulát helyeztek el, napilapokkal, ami a tervek szerint leghamarabb 50 év múlva nyitható fel.

A Piramitáknak nevezett 25 hektáros kirándulóerdõ a Pappenheim-kastély kertjéhez csatlakozik, kényelmes sétaút vezet fel a magaslatra, ahol a piramis áll, és ahonnan szép panoráma nyílik a kastélyra és a környékre. Tengerdi Gyõzõ, a Verga Veszprémi Erõdgazdaság vezérigazgatója a Hajnaltájban elmondta, korábban volt itt egy hasonló kõpiramis, amelyet az itteni grófok emeltek annak idején, úgy tudni, egy haláleset emlékére. Az építményt aztán az '50-es, '60-as es években elbontották, köveit pedig a falu építkezésein használták fel. Most úgy gondolták, ez egy olyan turisztikai attrakció lehet, amely méltó arra, hogy újra felépítsék.

Iszkaszentgyörgy, a Bakony keleti kapuja már Fejér megyében található, és mindig népszerû kirándulóhely volt, évszázadok óta sok utazó megfordult itt. A most is látogatható kastély legrégebbi részét 1735-ben Amadé Antal építtette, késõbb Bajzáth József veszprémi püspök és a Pappenheim Szigfrid is átépíttette. A kastélyban mûködik az általános iskola, a gyerekek már birtokba is vették a kirándulóhelyet. Az iskola vezetõje szerint ez nagyon jó lehetõség, hiszen akár kihelyezett órákat is lehet majd itt tartani.

Iszkaszentgyörgyön bíznak abban, hogy a hatmilliós beruházás jelentõsen növeli majd a falu vonzerejét. Gál Attila polgármester hangsúlyozta: olyan örökséget kaptak most vissza, amelyet elvettek tõlük az elmúlt idõszakban. Az építmény, amelyet a legenda szerint Pappenheim gróf saját kezével húzott fel iszkaszentgyörgyi kõbõl, ismét a helyben kitermelt anyagból épült fel – tette hozzá a település vezetõje. Hangsúlyozta: a piramissal most a magyar történelem egy darabja került vissza a Bakony kapujába. Azt is hozzátette, az építmény szerinte hungarikum, unikum, õ legalábbis nem tud még egy ilyen piramisról az országban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!