2024. április 24. Szerda, György.
 
Ismét kevesebb álláskeresõ volt áprilisbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-20 12:07:21
Áprilisban 413 700 álláskeresõt tartottak nyilván Magyarországon, így márciushoz képest 4,1, az elõzõ év azonos hónapjához képest pedig 25 százalékkal esett vissza a regisztrált álláskeresõk száma – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerõ-piaci statisztikából.

Áprilisban a nyilvántartott álláskeresõk aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6 százalékon állt.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2014 elsõ negyedévében csaknem 370 ezer volt, amely 8,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg, így a munkanélküliségi ráta az elõzõ év azonos idõszakához képest 3,5 százalékponttal volt kevesebb.

Az idei év negyedik hónapjában 52 800 pályakezdõ szerepelt a nyilvántartásban regisztrált álláskeresõként, arányuk az összes álláskeresõ között 12,8 százalékot tett ki. A pályakezdõk létszámának az elõzõ év azonos hónapjához viszonyított mérséklõdése tovább folytatódott: 19,6 százalékkal csökkent egy év alatt. A legtöbb pályakezdõ fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévõ álláskeresõk száma tovább csökkent az elõzõ hónaphoz és az elõzõ év áprilisához képest is. A 119 300 tartós állás nélküli az összes álláskeresõ 28,8 százalékát tette ki áprilisban.

A foglalkoztatók áprilisban összesen 44 300 üres álláshelyet jelentettek be, és az újonnan bejelentett állások 59,8 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A legtöbb új munkaerõigény Budapestre és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások egynegyedét.

Összességében 2014 áprilisában 110 100 álláslehetõség állt rendelkezésre, amelybõl a zárónapon 66 ezer maradt betöltetlen. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 26 500 volt, amelynek 82,1 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarja. Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 17 800 volt, amely egy év alatt közel másfélszeresére emelkedett.

A legnagyobb munkaerõ-kereslettel Budapest rendelkezett, de 1000 fõ feletti volt a támogatás nélkül betölthetõ álláshelyek száma Bács-Kiskun, Gyõr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is. Áprilisban a nem támogatott állások elsõsorban az egyéb szolgáltatási és szállítási, mechanikaigép-összeszerelõ, egyszerû ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!