2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Futás a drogok elõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-20 12:28:09
Magyarhomorog, Debrecen – A Drogmentes Magyarországért Maraton résztvevõi megyénkben is tájékoztatták a fiatalokat.

LSD, heroin, marihuána, kokain – sorolták a magyarhomorogi általános iskola végzõs tanulói, milyen kábítószerekrõl hallottak már, hangsúlyozva, nem tapasztalatból ismerik azokat, csupán nemrégiben készítettek kiselõadást a drogozás veszélyeirõl.

 

Tisztán élnek

– A legjobb, ha nem hívjuk fel a figyelmet a tiltott szerekre, de ez nem jelenti azt, hogy nem is beszélünk róluk. A mi településünk egy csendes kis sziget, így nincs napirenden a drogozás kérdése, és ha minden igaz, az iskola közel kétszáz diákjától nemcsak a drog, de a cigaretta is távol áll, ugyanis nincs arról tudomásunk, hogy akár egy tanulónk is dohányozna – jelentette ki büszkeséggel a hangjában Kóti Balázs, a Szabó Pál Általános Iskola igazgatója. Az iskolavezetõ szavát megerõsítve a diákok elmondták, nem ismernek senkit az iskolából, aki drogozna, ugyanakkor többüknek van olyan ismerõse, aki él valamilyen szerrel.

 

A bánatát rejtené el

– Engem soha nem kínáltak kábítószerrel, viszont ismerek olyat, aki rendszeres fogyasztó. Szerintem aki drogokhoz nyúl, az a bánatát próbálja elrejteni – fogalmazott Rónaszéki Norbert. – De a szakember tud segíteni – vágott közbe osztálytársa, Nápik Vanessza. – Aki szed valamit, annak látszik a testén, a drog tönkreteszi a szervezetet és a családokat egyaránt – tette hozzá. Prekupp Bernát szerint senkinek sem szabadna élni a tiltott szerekkel; hangsúlyozta, õ maga semmi pénzért nem próbálná ki.
Tönkremenõ testek

– Ki az, aki el tudja mondani, mi az a drog? – tette fel a kérdést a gyerekeknek szóló elõadásában Horváth Richárd, a Drogmentes Magyarországért Mozgalom vezetõje. – Mérgek. Olyan dolgok, amelyek függõvé tesznek. Káros anyagok – hangzottak a válaszok, amelyek közelebb vitték a fiatalokat a veszélyes anyagok megismeréséhez.
Kék fény, szúrás ellen

– Az idén 13. alkalommal futjuk körbe az országot, 42 nap alatt. A kiskorúak nagyon keveset tudnak a drogokról, és ezt használják ki a terjesztõk, ezen szeretnénk változtatni – magyarázta a futás célját Rimán Dóra, a maratoni csapat egyik tagja. Mint elmondta, a futás ötlete Kunfalvy Ákos sportolótól származik, aki Svájcban járva figyelt fel arra, hogy a szórakozóhelyek mosdói kék fénnyel vannak megvilágítva, mivel abban nem látszik a véna és nem tudják maguknak befecskendezni a kábítószert a drogosok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!