2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Mindenki maga dönt a használatrólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-21 16:35:30
A fogyasztás a könnyen beszerezhetõ, olcsóbb drogok felé tolódik el.

A kábítószerrel kapcsolatos bûncselekmények felderítésének nehézségét az adja, hogy – ellentétben például egy lopással – itt mindkét fél elkövetõ – mutatott rá Juhász Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság bûnmegelõzési osztályvezetõje.
Rés a tiltásban

– Az elmúlt öt év nagyjából állandóságot mutat a drogokkal kapcsolatban indult büntetõeljárások számában; a megyénkbeli évi 150-200 eset 90 százaléka szerhasználatot, -tartást, -birtoklást takar, és csak 10 százaléka kereskedelmet, forgalmazást. A valós szerhasználatról csak becslés áll rendelkezésünkre: országosan évi 150 ezer lehet, ebben benne vannak a rendszeres fogyasztók és az alkalmi kipróbálók is.

A tavaly életbe lépett új büntetõtörvénykönyv már bûncselekmény kategóriába emelte a pszichoaktív szerekkel (nagyrészt a dizájnerdrogokat fedi) való visszaélést. Bár a definíció alapján lényegében az alkohol és bizonyos gyógyszerek is e körbe tartoznak, a nehézséget nem ez jelenti.

– Bûncselekményt olyan drog forgalmazásával vagy használatával lehet elkövetni, mely tiltólistán szereplõ kémiai vegyületet tartalmaz. Csakhogy ezek a vegyületek folyamatosan változnak, újak jönnek, s a listára kerülésük hónapokba, akár egy évbe is beltelhet. Ezt a rést használják ki a kereskedõk és a fogyasztók – mondta Juhász Zoltán.

– A szerhasználat egyértelmûen a dizájnerdrogok felé tolódik megyénkben is. Ezek olcsóbbak és internetrõl könnyen beszerezhetõk. A legnagyobb probléma velük, hogy a fogyasztónak gyakran fogalma sincs, mit vesz be. Nem kap használati utasítást, mégis beszedi vagy elszívja. A következmények beláthatatlanok lehetnek – intett az osztályvezetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!