2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Néhány jó tanács a kerékpártolvajok ellenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-21 18:16:26
Néhány szabály betartásával elkerülhetjük, hogy tolvajok kezébe kerüljön a kerékpár.

A jó idõ beköszöntével egyre többen veszik elõ biciklijüket, és választják azt munkahelyük megközelítésére, bevásárláshoz, hétvégi túrákra. Az ORFK statisztikái azt mutatják, hogy a kerékpárlopással kapcsolatos bejelentések száma évrõl évre emelkedik.

Általános tapasztalat, hogy vidéken, a kisebb falvakban kevesebb biciklit lopnak, ezért ott kevésbé ügyelnek a biztonságra. Bár nincs teljesen biztos megoldás, ha néhány szabályt betartunk, jó eséllyel elkerülhetjük annak a veszélyét, hogy saját bringánk legyen a következõ ellopott kétkerekû a sorban.

 

A lakat csak félmegoldás

Elõször is mindig lakatoljuk le a bringánkat! Akkor is, ha csak öt percre ugrunk be a boltba. Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az õ esetükben az a jellemzõ, hogy inkább feltûnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit. A legtöbb kerékpártolvaj hosszúnyelû vágóval indul „vadászatra”. Elsõsorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerû kis számzáras lakattal biztosítottak. Ezeket másodpercek alatt átvágják. Célszerû ezért minél vastagabb láncot vásárolni, de már a komolyabb U-alakú lakatok is elegendõ védelmet biztosíthatnak. Léteznek azonban olyan lakatok is, amelyek csak flexszel vághatók át. Ilyen például a colstokszerû lakat, melyet könnyedén összecsukhatunk, ám illesztési pontjai miatt rendkívül biztonságos. Vagy azok a típusok, melyek acélgyûrûk egymásba fonásából állnak, és legtöbbször robogók leláncolásához használnak.

 

Forgalmas helyre

Érdemes odafigyelni arra is, hogy mihez kötjük oda a biciklit, de az sem mindegy, hogy hol parkolunk le. Önmagukban a forgalmas helyek is nagyobb védelmet nyújtanak, hiszen a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!