2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Már mindenhol apadnak a folyókForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-23 18:47:36
A magyarországi folyók már mindenhol apadnak. Minden érintett szakaszon elkészült az elõzetes felmérés az árhullám által okozott károkról, több töltésszakaszon pedig megkezdõdtek a helyreállítási munkálatok - közölte az Országos Vízügyi Fõigazgatóság.

Az OVF jelentése szerint jelenleg mintegy 128 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ebbõl másodfokú készültséget tartanak fenn a Lajta mentén mintegy 36 kilométer hosszban. A Répce árapasztón, a Rábán és a Hernádon 92 kilométeres szakaszon elsõfokú készültség van érvényben.

Ugyanakkor azokon a töltésszakaszokon, ahol helyreállítási munkák folynak, ott úgynevezett pontszerû, harmadfokú védekezést rendelnek el a vízügyi szakemberek. Ezt addig tartják fent, amíg ezeken a területeken az árvízi biztonság visszaállítása érdekében szükséges beavatkozásokat el nem végzik. A mostani árhullám után a Hernád, a Rába és a Lajta mentén folynak ilyen munkák.

A vízügyi igazgatóságok munkatársai továbbra is folyamatosan figyelik a hidrometeorológiai eseményeket és frissítik az elõrejelzéseket és megfelelõ figyelõszolgálatot tartanak fenn az árvízvédelmi vonalakon.

Az OVF azt írta: a legfrissebb elõrejelzések szerint a hétvégén egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek nyomán változékonyabbra fordul az idõjárás. Emiatt a következõ idõszakban eleinte fõként nyugaton, késõbb többfelé várható zápor, zivatar.

A következõ néhány napban viszont sehol sem várható területi átlagban számottevõ csapadék - olvasható a közleményben.

Már csak két út járhatatlan az árvíz miatt Borsodban

Pénteken ismét megnyitották a forgalom elõtt a Sajólád és Bõcs közötti utat - tájékoztatta a közútkezelõ társaság kommunikációs osztályvezetõje az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor közlése szerint a Sajó áradása miatt Sajóörös és Kesznyéten, valamint Muhi és Köröm között továbbra sem lehet közlekedni. Árvíz: vasárnap érhet véget a készültség a Lajtán

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!