2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ipsos: alacsony részvétel és magabiztos Fidesz-gyõzelem várható az EP-választásonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-24 16:39:40
Címkék: Bihari hírek, ipsos
Az Ipsos elmúlt egy hétben végzett felmérése arról tanúskodik, hogy Magyarországon az európai parlamenti választáson alacsony lesz a részvétel és magabiztos Fidesz-gyõzelem születik - közölte az MTI-vel a kutatócég, amely szerint viszont korántsem lehet ilyen határozottan prognosztizálni a többi párt helyezését.

A második pozícióért az MSZP és a Jobbik vetélkedik, az 5 százalékos bejutási küszöb meghaladásáért a DK, az Együtt-PM valamint az LMP.

Az elmúlt hetekben mérséklõdött a választási kedv az Ipsos mérése szerint. Míg május elsõ felében 39 százaléknyian ígérték biztosra, hogy elmennek szavazni május 25-én, addig a legfrissebb felmérés 32 százaléknyi választót mutat. Az Ipsos becslése szerint a részvétel az utolsó napok aktivizálásának hatására ennél magasabb lehet, akár meghaladhatja a 35 százalékot is.

A május közepén végzett közvélemény-kutatás biztos pártválasztói között a Fidesz 56 százalékot, a Jobbik 17, az MSZP 15, a DK és az Együtt-PM 5-5 százalékot ért el, az LMP pedig az eltökélt szavazói kör 3 százalékának támogatását élvezi.

Az áprilisi parlamenti választás tapasztalatai, a közvélemény-kutatások mérési adatainak a tényleges eredményekkel való összevetése, a pártok szavazóinak mozgósítottsága, az átszavazási valószínûségek alapján készítették el az elõjelzést - jelezték, rögzítve: becslésük szerint a Fidesz nagy fölénnyel fogja megnyerni az európai parlamenti választásokat, eredménye valószínûleg 52 és 56 százalék között alakul.

Az MSZP és a Jobbik közötti verseny feltehetõen szoros lesz. Jelenleg úgy tûnik, hogy a nemzeti radikális párt számára kedvezõbb a helyzet, de az utolsó napok aktivizálása, kampányeseményei befolyásolhatja eredményüket, akár meg is fordíthatja sorrendjüket.

A Jobbik eredménye 15 és 17 százalék között várható. A párttal összefüggésbe hozott kémügy az adatfelvétel végeztéig (e hét keddig) nem befolyásolta negatívan a Jobbik pozícióit - olvasható az elemzésben.

A Jobbikéhoz hasonlóan a szocialista párt támogatottsága is 15 és 17 százalék között valószínû az Ipsos szerint. Az MSZP-nek akkor van nagyobb esélye utolérni vagy megelõzni a Jobbikot, ha a választási részvétel relatíve magas - írta a cég, hozzátéve: a sikerhez az is szükséges, hogy a szocialisták maguknál tartsák azon szimpatizánsaikat, akik talonban tartják a DK-t vagy az Együtt-PM-et.

Az Ipsos valószínûtlennek tartja, hogy a DK, az Együtt-PM és az LMP mindegyike bejusson az Európai Parlamentbe. Az elemzés arra utal, hogy mandátumszerzésre az LMP-nek van a legkisebb esélye, eredménye 3 és 5 százalék között várható.

A DK, az Együtt-PM és az MSZP szavazói között viszonylag magas az átszavazási hajlandóság, így nehéz megbecsülni, hogy miként alakul a két baloldali kispárt eredménye - mutatott rá az Ipsos, amelynek várakozása szerint mindkettõ 4 és 6 százalék közötti eredményt ér el.

A közvélemény-kutatás 2014. május 13. és 20. között készült, személyes megkérdezéssel. A felmérés során megkérdezett 1000 ember életkor, nem, iskolai végzettség valamint településtípus szerint az ország felnõtt népességét reprezentálta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!