2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az exportképes kkv-kat erõsítené a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-24 18:30:59
A következõ 7 évben az európai uniós források 10 százalékát, vagyis 800 milliárd forintot szán a kormány a kutatás és a fejlesztés támogatására. A kormányzat szerint így lehet a gazdasági növekedést hosszabb távon is fenntartani, amihez az export további bõvülése is jelentõsen hozzájárulhat, a kivitelt pedig nagymértékben növelheti a keleti nyitás.

A Furukawa Electric volt az elsõ Japán befektetõ Magyarországon, amely éppen 30 éve alapította meg vegyesvállalatát. A távol-keleti óriás cég jelenlegi 10 kutatási-fejlesztési központjából hét Japánban, kettõ az Egyesült Államokban, egy pedig Magyarországon mûködik, amelynek új kutatási centrumát kedden adták át.

„A vállalat sikeréhez nagyban hozzájárultak a magyar mérnökök kiváló munkájukkal. Ennek is köszönhetõ, hogy egyre több területen végzünk kutatásokat” – hangsúlyozta a cég elnöke, Kimata Ryuzo.

Magyarország a következõ években az európai uniós támogatások 10 százalékát, vagyis 800 milliárd forintot fordít kutatásra és fejlesztésre. Ebbõl olyan programokat támogatnak majd, mint amilyeneket például a Furokawa indított el.

„Ha azt szeretnénk, hogy a magyar gazdaság termelékenységben erõsebb legyen, ahhoz nyilvánvalóan kutatásra-fejlesztésre és innovációra van szükség” – állapította meg Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A kormány szerint így lehet a gazdasági növekedést hosszabb távon is fenntartani, amihez az export további bõvülése is jelentõsen hozzájárulhat.

A külügyi és külgazdasági államtitkár azt mondta: minden adott ahhoz, hogy a következõ években is növelni lehessen a magyar exportot, ami már tavaly is jelentõsen, 6 százalékkal javult az elmúlt évhez képest, és csaknem elérte a 110 milliárd dollárt. Ezen belül az Európai Unióba irányuló kivitel 5, a közösségen kívüli pedig 7 százalékkal volt több. Ebben nagy szerepe volt a kormány keleti nyitás politikájának.

„Mindez tehát azt jelenti, hogy a keleti nyitás stratégiáról szóló döntés jó volt, mivel jelentõs mértékben hozzá tudott járulni ahhoz, hogy 2013-ban a magyar gazdaság elérte a növekedési fordulatot, az idei esztendõben pedig rááll egy tartós növekedési pályára. Ezt a stratégiát ezért folytatni kell” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az államtitkár hozzátette: a kormány azt szeretné elérni, hogy 2018-ra a magyar export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon, a mostani egynegyeddel szemben. Ezt például úgy szeretnék elérni, hogy az eddiginél jobban segítenék az exportképes kis- és közepes vállalkozásokat. Ennek érdekében a kormány tovább erõsíti a vállalkozások külpiacra jutását segítõ kereskedõházi rendszert. Az év végére már 25 országban lesz ilyen képviselet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!