2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magabiztosan nyerte a Fidesz az EP-választástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-26 09:15:46
Az ország tizenkilenc megyéje közül Hajdú-Biharban mentek el a legkevesebben választani.

A megszerezhetõ 21 mandátumból 12-t elnyerve a Fidesz–KDNP (a szavazatok 51,49 százalékával) küldheti a legtöbb magyar képviselõt az Európai Parlamentbe – derült ki az eredmények kihirdetése után. A Fidesz mögött a Jobbik (14,68 százalék) végzett a második helyen: három képviselõi helyhez jutott.

A szocialisták újabb komoly vereséget szenvedtek. Az MSZP (10,92 százalék) éppen csak megelõzte a Demokratikus Koalíciót (9,76 százalék), így mindkét párt két képviselõt delegálhat Brüsszelbe. Bejutott az Együtt-PM (7,22 százalék) és a Lehet Más a Politika (5,01 százalék) is, mindkét szervezet egy-egy európai mandátumhoz jutott.

Itthon a választásra jogosultaknak mindössze 28,92 százaléka járult urnához. Hajdú-Biharban volt a legalacsonyabb az aktivitás: 23,82 százaléka adta le szavazatát.

Gyõztünk, nagyon gyõztünk, sõt mi gyõztünk a legjobban! – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke.

A Jobbik lehet a Fidesz kihívója, a lehetséges váltópárt – jelentette ki Vona Gábor pártelnök, aki szerint az EP-választás eredményének két fontos belpolitikai üzenete az, hogy a Jobbik a második erõ, az MSZP pedig összeomlott.

A szocialisták elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésezõ választmányának – jelentette be sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila, a párt elnöke. A politikus azt mondta, a választás végeredményét szomorúan veszik tudomásul, csalódottak, hiszen rosszabbul szerepeltek, mint ahogy várták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!