2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Magyarok Nyilai - az újabb gyanúsított miskolci robbantásra készültForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-04 14:22:50
A férfi egy budapesti találkozón egy futball-labdába rejtett, robbantó szerkezettel ellátott robbanóanyagot vett át társaitól. A bombát a tervek szerint Miskolcon robbantották volna fel, egy országgyûlési képviselõ házánál.

Tizenkettõre emelkedett a Magyarok Nyilai nevû terrorista csoport kapcsán indult nyomozás gyanúsítottjainak száma. Egy nappal ezelõtt elfogtak egy embert, aki a gyanú szerint egy miskolci képviselõ háza ellen készült merényletre társaival.

A Központi Nyomozó Fõügyészség gyanúja szerint Budaházy György 2007. elején egy "Hunnia mozgalom"-nak nevezett csoportot hozott létre azért, hogy országgyûlési képviselõk elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.
A szerdán õrizetbe vett férfit azzal gyanúsítják, hogy a mozgalom "katonájaként" 2007 áprilisától részt vett a mozgalom tagjainak támadásokra történõ felkészítésében, illetve maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett merényletek elkövetésére. A férfi idén április 6-án egy budapesti találkozón egy futball-labdába rejtett, robbantó szerkezettel ellátott robbanóanyagot vett át társaitól. A bombát a tervek szerint április 8-án robbantották volna fel Miskolcon, egy országgyûlési képviselõ házánál. A fõügyészség emberölés elõkészületével, valamint robbanóanyag engedély nélküli megszerzésével és ezzel való visszaéléssel gyanúsítja az õrizetbe vett férfit, melyeket bûnszervezet tagjaként követett el. A gyanúsított az õrizetbevétel és a gyanúsítás ellen panaszt tett, és megtagadta a vallomástételt.

A társaság elsõ négy tagját még áprilisban fogták el Pest megye különbözõ részein, ötödik társukat pedig körözték, azonban májusban õt is elkapták. Õ tárolta azokat a robbanóanyagokat, amelyekkel Budaházy György utasítására két országgyûlési képviselõ házánál egyszerre akartak robbantani.

Június közepén õrizetbe vették Budaházy Györgyöt is, a gyanú szerint az õ utasítására lõtt az egyik társa Hiller István családi házára és szintén az õ utasítására dobtak Molotov-koktélt Kóka János épülõ házára, 2007 decemberében. Budaházyt "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bûncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bûntettével, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bûntettével - melyet felbujtóként követett el - és 2 rendbeli emberölés elõkészületének bûntettével" gyanúsítják.

Legutóbb augusztus 11-én fogtak el két férfit, a tizedik és a tizenegyedik gyanúsítottat. Õk a gyanú szerint 2008. február 7-rõl 8-ra virradó éjszaka a bûntársaikkal részt vettek Dunaújvárosban, Dér Zsuzsanna országgyûlési képviselõ lakása elleni támadásban. A lakás ajtaját benzinnel locsolták le, majd meggyújtották. A több helyszínen végrehajtott hasonló cselekményekkel akarták megakadályozni, hogy az országgyûlés elfogadja az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény. Erre utal az is, hogy a támadásokkal a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevében üzenetet is küldtek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!