2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A magas koleszterinszint késleltetheti a fogamzástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-26 10:06:09
A kutatásban általában összefüggést mutatott a magas koleszterinszint és a hosszabb próbálkozási idõ, illetve az alacsonyabb termékenységi esélyhányados.

A magas koleszterinszint károsíthatja a termékenységet és késleltetheti a fogamzást - jelentette be új tanulmányának eredményeit az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH).

Adatainkból az derül ki, hogy a magas koleszterinszint nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát fokozza, hanem a párok termékenységét is csökkenti - írta közleményében a tanulmány vezetõ szerzõje, Enrique Schisterman, a NIH Gyermek-egészségügyi és Humán Fejlesztési Intézetének munkatársa.

A koleszterin viaszos, zsírszerû anyag, amely az emberi test minden sejtjében megtalálható. Többféle anyag, köztük hormonok és a D-vitamin elõállításában is részt vesz. A vér magas koleszterinszintje nem okoz tüneteket, azonban növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A kutatásban 501 pár vett részt, akik 2005 és 2009 között próbálkoztak gyermeknemzéssel, és nem vettek részt meddõségi kezelésben. A nõk 18-44 évesek, a férfiak 18 évnél idõsebbek voltak, és legfeljebb egy évig vagy a terhesség kimutatásáig követték õket a kutatók.

A párok közül 347-nek sikerült a fogamzás, sikertelenül próbálkozott 54 pár. Nagyjából száz pár kilépett, közülük egyesek megváltoztatták családtervezési terveiket. A kutatók megmérték mindegyik leendõ szülõ vérének koleszterinszintjét. Nem vizsgálták külön az úgynevezett rossz és jó koleszterint, csak a teljes és szabad koleszterin értékét nézték.

Azt találták, hogy azoknak a pároknak volt átlagosan a legmagasabb koleszterinszintje, akiknek nem sikerült a fogamzás a kutatás ideje alatt. Általában összefüggést mutatott a magas koleszterinszint és a hosszabb próbálkozási idõ, illetve az alacsonyabb termékenységi esélyhányados.

Azoknak a pároknak tartott a legtovább a sikeres terhesség elérése, ahol a férfinek és a nõnek is magas volt a koleszterinszintje. Ahol csak a nõnél volt magas az érték, ott is tovább kellett próbálkozni, mint azoknál a pároknál, ahol mindkét fél koleszterinszintje a normális tartományba esett - olvasható a Clinical Endocrinology and Metabolsm címû szaklapban megjelent tanulmányban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!