2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Házilag készített gyógymézekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-26 10:13:13
A jó minõségû termelõi mézhez hozzáadott fûszer- és gyógynövényekkel házilag is kiváló hatású gyógymézeket készíthetünk, méghozzá nagyon egyszerûen.

A méz évezredek óta fontos gyógytápláléka az emberiségnek. Számos régészeti lelet (spanyolországi sziklarajzok, Ebers-papirusz, ószövetségi leírások) igazolja a méhészkedés, mézgyûjtés és a sokoldalú mézfelhasználás történetét. A méz igen jól eltartható, értékes élelmiszer. Jó példa erre a Paestumban (Nápoly mellett) egy régi görögtemplom romjai között talált, 2300 éves, de még magas élvezeti értékkel bíró mézlelet.

A méz ásványi anyagokat (vas, réz, mangán, szilícium, klór, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium), vitaminokat (B1, 2, 3, 6, C), illóolajokat, enzimeket, fehérjét, invertcukrot (glükóz és fruktóz keveréke) tartalmaz. Minél sötétebb a méz színe, annál magasabb az ásványi anyag tartalma (erdei mézek, vegyes virágmézek, gesztenyemézek). Fokozatos felszívódása miatt a szervezetet kevéssé terheli meg, jól tolerálják a gyerekek is. Nem izgatja az emésztõrendszer nyálkahártyáját, enyhén nyugtató hatása is van. Vérszegénység, keringési problémák, szívpanaszok, vesepanaszok, légúti megbetegedések, felfekvések, bõrsérülések kezelésére is hasznos. A méz baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása miatt rendkívül hatásos, természetes fertõtlenítõ is. Erõsen ozmotikus hatása miatt alkalmas sebgyógyításra is.


A különbözõ mézfajták más-más specifikus gyógyhatásúak. Például a gesztenyeméz visszér, vérszegénység, az akác- és repceméz gyomorsav problémák, a vöröshere méz hasmenés ellen, a fenyõméz légúttisztító, a hársméz megfázásos állapotokban bír gyógyhatással. A mentaméz bél-, epe- és gyomorgörcsök esetén hatásos. Igen jó gyógyhatással bírnak a különbözõ vegyes virágmézek, mivel sok összetevõjük valamennyi pozitív hatása érvényesül fogyasztásuk során.

A nyár bõven ellát minket friss fûszer- és gyógynövényekkel, nyílnak a szebbnél-szebb kerti és mezei virágok. Használjuk ki a természet adta lehetõségeket, készítsünk magunk gyógymézeket! Ügyeljünk rá, hogy csak megbízható helyrõl származó, kiváló minõségû termelõi mézet használjunk alapanyagként!

A tisztára mosott csavaros üvegekbe helyezzük a növényi részeket (föld ne legyen rajta és szárazon kerüljenek az üvegekbe), öntsük fel mézzel, címkézzük fel és állítsuk sötét helyre. 2-3 hét után célszerû átszûrni a mézeket. Ez viszonylag könnyû, mert a növényi részek áztatása során a méz víztartalma megnõ, így állaga felhígul (a minõsége nem romlik).


FELHASZNÁLHATÓ NÖVÉNYI RÉSZEK ÉS GYÓGYHATÁSAIK:

- levendulavirág: nyugtató hatású, gyerekeknek is adható lefekvés elõtt, langyos tejben elkeverve,
- bodzavirág: meghûléses állapotokban, lázas betegségek esetén, önmagában fogyasztva, vagy tea ízesítõjeként,
- medvehagyma levele: keringésjavító, szíverõsítõ, ízesíthetõ vele galagonya tea, ami kiváló szívgyógyszer,
- rozmaring: élénkítõ, vérnyomásemelõ hatású,
- kakukkfû: köhögés csillapítására, önállóan vagy teában, tejben fogyasztva hatásos,
- ibolya virág: rendkívül kellemes ízû, torokfájás esetén hatásos,
- zsálya: megfázás és torokfájás esetén kiváló gyógyszer,
- lándzsás útifû: köhögéscsillapító hatású, önmagában vagy tea ízesítõjeként,
- édeskömény: emésztési problémák kezelésére ajánlott,
- menta: gyomor-, epe- és bélgörcsök esetén hatásos gyógyír,
- homoktövis termése: igen magas C-vitamintartalmú készítményt kapunk, immunerõsítésre, meghûléses állapotok kezelésére alkalmas.

A méz igen jól oldja a lipofil hatóanyagokat, illóolajokat. Íze miatt könnyen adhatjuk gyerekeknek, idõs vagy beteg embereknek. A gyógymézek elkészítése egyszerû, mindenképp érdemes próbálkozni elkészítésükkel. Õsszel és télen nagy hasznát vesszük majd a magunk készítette gyógymézeknek. Minõségüket kb. egy1 évig megõrzik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!