2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Kilenc minisztériummal mûködik majd a harmadik Orbán-kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-27 08:54:43
Kilenc minisztériummal mûködik majd a júniusban megalakuló harmadik Orbán-kormány.

A parlament hétfõi döntése értelmében minisztériumi rangot kap a Miniszterelnökség, továbbá lesz Belügyminisztérium, Emberi Erõforrások Minisztériuma, Földmûvelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az errõl szóló elõterjesztést - amelyet egyéni képviselõi indítványként Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke nyújtott be az Országgyûlésnek, de azóta több más kormánypárti képviselõ is csatlakozott hozzá - 119 igen szavazattal, 56 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

A Miniszterelnökség elsõsorban a kormányzati koordinációt ellátó minisztérium lesz, a többi tárca pedig a szakpolitikai feladatokért felel. Az elfogadott törvényjavaslat alapján nem változik jelentõsen a kormányzati struktúra az elmúlt négy évhez képest.

Újdonság, hogy míg a Miniszterelnökség eddig államtitkárságként mûködött, a jövõben minisztériumként fog.
Megszûnik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az igazságügy önálló tárcát kap. Orbán Viktor a múlt héten a Brüsszellel vívott folyamatos csatákkal indokolta az önálló Igazságügyi Minisztérium létrehozását. A közigazgatás a Miniszterelnökséghez kerül. Az eddig Vidékfejlesztési Minisztérium néven mûködõ agrártárcát földmûvelésügyivé keresztelik - a vidékfejlesztés ugyancsak a Miniszterelnökséghez kerülhet -, és változik a külügyi tárca neve is, ezentúl Külgazdasági és Külügyminisztériumnak hívják majd.

A miniszterek részletes feladat- és hatáskörét kormányrendelet állapítja majd meg. Így a most jóváhagyott indítvány - ahogyan a részletes indoklásában olvasható - szakít azzal a korábbi megoldással, hogy a minisztériumi struktúrával kapcsolatos feladat- és hatásköri átrendezést maga végezze el, ehelyett az Országgyûlés - "a kormánynak az alaptörvénybõl következõ szervezetalakítási szabadságát tiszteletben tartva" - a kabinetre bízza a tárcák közötti feladat- és hatásköri megosztást. A jogszabály kimondja a szükséges átadás-átvételi eljárást is, amelynek esetében szintén kormányrendeletben meghatározott szabályokat kell alkalmazni. Az indítvány június 6-án, a miniszterek eskütételének napján lép hatályba.

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár korábbi közlése szerint Orbán Viktor ezen a héten tájékoztatja az Országgyûlést arról, kiket jelöl miniszternek az új kormányba. A leendõ tárcavezetõk bizottsági meghallgatása június 2-án kezdõdik. Lázár János elmondta azt is, hogy június 15-ig Orbán Viktor megnevezi az összes államtitkárt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!