2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Világszerte zavartalanul szavaztak a külképviseletekenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-27 09:33:50
Világszerte a magyar nagykövetségeken, konzulátusokon zavartalan a szavazás, az Egyesült Államokban pedig már le is zárult a magyar állampolgárok voksolása: ott az idõeltolódás miatt tegnap szavaztak.

Az európai parlamenti szavazáson vett részt egy budapesti kirándulócsoport Székelyföldön. Régóta tudták, hogy vasárnap Csíkszeredában lesznek, ezért külképviseleti névjegyzékbe kérték magukat. „Egy kiránduláson vagyunk itt, és egy kicsit szomorúak is voltunk, hogy talán nem fogunk tudni szavazni(…). nagyon nagy öröm számomra, hogy szavazhattunk- fogalmazott Ottrubai Ágnes.

333 magyarországi lakhellyel rendelkezõ magyar állampolgár kérte a Nemzeti Választási Irodától, hogy a Csíkszeredai Fõkonzulátuson szavazhasson. A bejelentkezõk fele már délelõtt leadta voksát.

„Viszonylag sokan jöttek, úgyhogy én azt gondolom, hogy viszonylag magas lesz a részvétel, hiszen aki kérte azt, hogy Csíkszeredában szavazhasson, nagy valószínûséggel, ha megtette azt a lépést, akkor el is fog jönni és él a szavazati jogával” - mondta Zsigmond Barna Pál csíkszeredai fõkonzul.

Ausztriában is sokan jelezték, hogy vasárnap ott szavaznának. A bécsi magyar nagykövet helyettese szerint ott magas lesz a részvétel. „Mintegy négyszázharmincan jelentkeztek be a mai választásra, az országgyûlési választáson több mint kilencven százalék volt a részvétel, mi hasonló aránnyal számolunk most is” – fogalmazott Hajas Gábor.

Szabadkán több mint kétszázan döntöttek úgy, hogy valamelyik Magyarországi párt listájára szavaznak.

„Mi, akiknek van magyarországi címük is, megtehetjük, hogy szavazunk az európai parlamenti választásokon is. Ez elsõ sorban nagy megtiszteltetés, másodsorban nagyon fontos” – mondta a Híradónak Szabó Hangya Teréz.

Az amerikai kontinensen az idõeltolódás miatt már szombaton voksoltak.

Máté barátnõjével Philadelphiából jött New York-ba, hogy leadhassa szavazatát. „Bár nem otthon élek, de az Európai Unió jövõje nagyon fontos Európa számára, Magyarország számára és szerintem az egész világ számára” – hangsúlyozta.

New Yorkban 154-en szavaztak, ami 71 százalékos részvételt jelent.

Az európai parlamenti választásra egyébként összesen hétezer-ötszáz szavazó jelentkezett be valamelyik külképviseletei névjegyzékbe.

Rendben zajlott a szavazás a magyar külképviseleteken

Kora estig a regisztrált 887 szavazó közül 711-en adták le voksukat a brüsszeli magyar nagykövetségen a nyugodt légkörben, minden zavaró esemény nélkül lezajlott EP-választásokon. Ez mintegy 80 százalékos részvételi arányt jelent a regisztráltak számához képest. Hasonlóan alakultak az arányok Hágában is, ahol 194-en regisztráltak elõzetesen. Mindössze néhány olyan szavazó akadt, akinek nem találták a nevét a szavazói névjegyzéken, az ilyen eseteket külön jegyzõkönyvben rögzítették.

A brüsszeli magyar nagykövetségen szavazott Áder János és felesége, Herczegh Anita is, miután a köztársasági elnök az elõzõ nap hivatalos látogatást tett Belgiumban és Luxemburgban.

A berlini magyar nagykövetségen és a müncheni fõkonzulátuson kora estig a regisztráltak több mint 70 százaléka leadta szavazatát. Mindkét németországi külképviseleti szavazókörben nyugodt körülmények között, rendkívüli esemény nélkül zajlik a szavazás. Berlinben 17 óra 30-ig a regisztrált 301 szavazó közül 220-an adták le voksukat. A visszautasítottak jegyzékén 3 fõ szerepel, õk regisztrációs hiba, vagy más adminisztratív probléma miatt nem adhatták le szavazatukat - közölte az MTI-vel Bóta Zsolt, a berlini külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke.

Münchenben a regisztrált 539 szavazó közül 411-en adták le voksukat - mondta Hábetler Mónika, a müncheni küvi elnöke.

A Franciaországban tartózkodó szavazásra jogosult magyar állampolgárok 65 százaléka adta le voksát vasárnap délután fél 5 óráig a párizsi magyar külképviseleten: a 278 regisztrált magyarországi lakhellyel rendelkezõ európai uniós állampolgárból 183-an jelentek meg a szavazáson - tájékoztatta az MTI-t Tari Sándor vezetõ konzul, a párizsi külképviseleti választási irodából. A konzul tájékoztatása szerint egyetlen választásra jelentkezõ esetét vették fel az úgynevezett visszautasítottak jegyzékébe. Õ a konzul elmondása szerint azért nem tudta leadni voksukát, mert nem szerepelt a párizsi külképviseleti névjegyzékében. Noha állította, hogy kérte átjelentkezését, a neve nem szerelt a hivatalos listán, ezért nem adhatta le a voksukat. Rendkívüli esemény nem történt, a választók többsége ebéd után jelent meg a konzulátus épületben megrendezett voksoláson.

Hatvan százalékot meghaladó arányú volt a részvétel az európai parlamenti választásokon a külképviseleti választási jegyzékben szereplõ nagy-britanniai magyarok körében az urnák zárása elõtt két órával. A londoni magyar nagykövetség vasárnap este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a listán szereplõ 701 választópolgár közül helyi idõ szerint 16 óráig - közép-európai idõ szerint 17 óráig - 422-en adták le voksukat a diplomáciai képviseleten berendezett választóhelyiségben.

Bécsben 432-en jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, ebbõl délután háromnegyed hatig mintegy 330-an szavaztak - közölte Szabó Endre, a külképviseleti választási iroda vezetõje. Ez mintegy 76 százaléknak felel meg.

Svájcban, a berni nagykövetségen névjegyzékbe vett 291 választópolgárnak fél hatig 77 százaléka adta le a szavazatát - mondta el Szolnoki-Nagy Rita, a választási iroda vezetõje. Rendkívüli esemény egyik helyen sem történt. A nagykövetség szerint a szavazás rendjét semmilyen incidens nem zavarta meg, a megjelentek mindegyike élni tudott szavazati jogával.  Nyugodt körülmények között, problémák nélkül zajlott le az EP-választás a prágai magyar nagykövetségen. Fülöp Andrea, a konzulátusi iroda vezetõje kora este a MTI tudósítójával közölte, hogy a 137 bejelentkezett személy közül délután öt óráig 110-en adták le voksukat. A választók több mint fele már a délelõtti órákban leadta szavazatát.

Magyarország belgrádi nagykövetségén 17 óráig a 30 regisztrált szavazó közül huszonheten adták le voksaikat. Semmilyen rendellenesség nem történt, a szavazás nyugodt körülmények között zajlott. A szabadkai fõkonzulátuson is igen magas volt a részvétel, a külképviseleti névjegyzékbe felvett 206 személy közül 170 adta le szavazatát 17 óráig, a legtöbben délelõtt voksoltak. Itt egyébként a 19 órai zárásig akár 90 százalékos részvételre is számítanak. Rendkívüli esemény nélkül, magas részvétel mellett folyik vasárnap az EP-választás Magyarország kárpátaljai külképviseletein. Az ungvári magyar fõkonzulátus választási névjegyzékében szereplõ 70 választópolgár közül 17 óráig 69 szavazott, ami 98 százalékos részvételt jelent.

A külképviseleteken azok adhatták le voksukat, akik május 17-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A képviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésõbb csütörtökig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és itt számlálják meg a voksokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!