2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Japán új Föld-megfigyelõ mûholdat lõtt felForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-27 10:09:31
Japán szombaton sikeresen felbocsátott egy új megfigyelõ mûholdat, amelyet többek között a természeti katasztrófák, és az esõerdõket érintõ változások felmérésére szánnak.

Az ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2) a 2011-es szökõárhoz hasonló katasztrófák hátrahagyta sebhelyeket figyeli majd, emellett követi a rekonstrukciós munkálatokat – írta közleményében a Japán Ûrkutatás Ügynökség (JAXA).

A Tanegasima szigetén végrehajtott kilövéshez használt H-IIA rakétát a Mitsubishi Heavy Industries fejlesztette, szakértõjük szerint a szatellit sikeresen pályára állt.

A mûhold értékes adatokat szolgáltat majd Japánnak, mely a csendes-óceáni tûzgyûrû térségében található, és az összes nagy erejû földrengés mintegy 20 százalékát szenvedi el. A 2011 márciusi 9-es magnitúdójú földrengés szökõárat váltott ki, amely letarolta a Csendes-óceán északi partvidékét, több mint 18 ezer embert ölt meg, és elõidézte a fukusimai nukleáris katasztrófát is. A szigetállamot ezenkívül rendszeresen érik tájfunok, és a kutatók szerint a Fudzsi is bármikor felébredhet.

A Daicsi-2 névre keresztelt szonda fõképpen a szárazföldi területeket követi majd figyelemmel – mondta a JAXA projektmenedzsere, Sinicsi Szuzuki. Adatokat gyûjt a földkéreg deformációjáról, illetve az áradások és földcsuszamlások hatásáról is. Elõdjét használták a 2011-es katasztrófák kárfelmérésére.

Az új szonda speciális radart is kapott, amellyel éjszaka, rossz idõjárás esetén vagy a sûrû növényzeten át is figyelni tudja a felszínt. A JAXA tervei szerint a szondával rendszeresen tanulmányozzák majd a trópusi esõerdõket is, amelyeket az õket rendszerint beterítõ vaskos felhõk miatt általában nehéz megfigyelni, illetve a sarki régiókban is adatokat gyûjtenek a hó- és jégtakaróról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!