2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Közeleg a nyár, az aszalás szezonjaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-28 11:09:15
Hatalmas kertünk van, és benne nagyon sokféle gyümölcs megterem: a korai szamócától, a kései szilváig, szõlõig, sõt még berkenye és csipkebogyó is.

Idén sárgadinnyét is ültettünk. A rengeteg gyümölcs miatt el kellett gondolkodnunk azon, hogy mi legyen az el nem fogyasztott, fel nem dolgozott, el nem ajándékozott „maradékokkal”. Így jött az aszalás ötlete, de semmiképpen nem akartunk elektromos készüléket. Aztán megtaláltuk a számunkra legszimpatikusabb megoldást, a férjem által készített napkollektoros aszalót. Kezdetben elég volt a kicsi aszaló, de aztán lassacskán kevésnek bizonyult, ekkor készült el a nagy tesó. A kicsi hordozható, a nagy rögzített, állandó helyen van a szederbokor és a veteményes kert között. Áfonya kutyánk elõszeretettel heverészik bármelyik aszaló árnyékában. Tavasztól szinte folyamatos használatban vannak: a kora tavaszi gyógynövényekkel, virágokkal kezdem az aszalási szezont, aztán jönnek sorra a gyümölcsök, zöldségek, fûszernövények.

A táplálkozástudomány szerint az aszalás a legtermészetesebb tartósítási eljárás, az ily módon eltárolt zöldségek, gyümölcsök nagy tápértékkel bírnak, igazán értékes élelmiszernek számítanak. A tartósítószer és segédanyagok nélkül készített aszalmányok egész õsszel és télen jó szolgálatot tesznek. Hasznosak magas vitamin és ásványianyag tartalmuk miatt, segítenek az egészségünk megõrzésében és változatosságuk, finom ízük miatt jól hasznosulnak a konyhában is. Nemcsak sütemények, müzlik, gyümölcsteák alkotórészei lehetnek, hanem ízletesek köretként, töltelékként, húsok mellett, vagy gyümölcssalátákban, levesekben. A saját kertünkben termett és a vadon gyûjtött terméseket egyaránt aszalhatjuk.

Régi leírásokban számos érdekességet olvashatunk: az egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek különleges varázserõt tulajdonítottak, úgy vélték, ha elfogyasztják ezeket, a különleges erõk beléjük is átszállnak. Az alma az ellenállhatatlanság, a cseresznye a termékenység, az egres a boszorkányok elûzésének szimbóluma volt.

Az aszalmányok, rendkívül sokoldalú felhasználási lehetõségük miatt, nagy erõtartalékot jelentenek a hideg téli hónapokban. Magas szõlõcukortartalmuk a szervezet számára könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást jelent. Rosttartalmuk miatt alkalmasak emésztésünk karbantartására. Ez különösen fontos, hiszen a mai világban sokan szenvednek krónikus székrekedésben. Az aszalmányok elõnye sok szintetikus hashajtóval szemben, hogy a dehidratáció során a szervezetbõl kiürülõ kálium szinte azonnal visszapótlódik.

A vízháztartásért, a szívmûködésért, az idegi ingerületátvitelért felelõs kálium szinte az összes aszalmányban megtalálható. Hiánya lassú sebgyógyuláshoz, fejfájáshoz, izomgyengeséghez, renyhe székletürítéshez vezet. A vas ugyancsak fontos eleme az aszalmányoknak, az oxigénfelvétel, szállítás, raktározás felelõse, különösen nõknek fontos a rendszeres pótlás, hiszen a menzesz miatt erõsen hajlamosak vashiányra.

Lássuk a legnépszerûbb aszalt gyümölcsök jellemzõit!

Körte: gazdag A- és C-vitaminban, vasban és foszforban, Homérosz az istenek ajándékának nevezte.

Mangó: A- és C-vitamint, káliumot tartalmaz. Segíti a zsíremésztést, gyomorvédõ hatású, csökkenti a vér koleszterin szintjét.

Sárgabarack: A-vitamint és béta-karotint, káliumot, foszfort, kalciumot tartalmaz, ennél fogva a bõr, haj és a köröm egészségét biztosítja. Jelentõs szerepe van a méregtelenítésben.

Szilva: B6-vitamint, káliumot, nátriumot, magnéziumot, mangánt és vasat tartalmaz. Általános frissítõ hatású, támogatja az agymûködést, vértisztító és emésztésjavító, normalizálja a szívmûködést és a koleszterinszintet.

Áfonya: E- és C- vitamint, béta-karotint, nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, cinket, ként, mangánt és magnéziumot tartalmaz. Magas flavonoid tartalmánál fogva erõs antioxidáns, segít a rákmegelõzésben, késlelteti az öregedési folyamatokat, segít a krónikus betegségek megelõzésében, hasznos az ereknek, védi az érfalakat a meszesedéstõl, javítja a szívmûködést, bõrproblémák kezelésében is hatásos lehet, normalizálja a koleszterinszintet.

Õszibarack: A- és C-vitamin, szelén, magnézium, kálium, kalcium, nátrium tartalma miatt az izmok, csontok erõforrása, flavonoid tartalma miatt antioxidáns és általános tisztító hatású, kedvezõen befolyásolja a máj, a vesék, a szív mûködését, hasznos emésztési problémák, székrekedés kezelésében.

Banán: A-, B- és C-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot tartalmaz. A jó közérzet, a kiegyensúlyozottság gyümölcsének tartják.

Datolya: C-vitamint és káliumot tartalmaz, magas rosttartalma miatt enyhe hashajtóhatású, segít székrekedés esetén.

Füge: káliumot, vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz, csökkenti a káros koleszterinszintet, normalizálja a bélmûködést.

Mazsola: nagy energiatartalmú, káliumot, vasat, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmazó gyümölcs, nagy szerepe van a csontok és fogak egészségének megõrzésében.

Meggy: C-vitamint és káliumot tartalmaz. Méregtelenít, tisztítja a vesét és a bélrendszert, a vért. Enyhe hashajtóhatású, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért nagyon hasznos köszvény esetén (hasonlóan a cseresznyéhez).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!