2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Milyen mozgással csökkenthetõ legjobban a vércukorszint?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-29 09:11:41
Hatékonyabban csökkenthetõ a vércukorszint, ha egy hosszabb, mérsékelten megerõltetõ edzés helyett közvetlenül étkezés elõtt beiktatunk néhány rövid ideig tartó, intenzív „mozgásfröccsöt”. A rendszeres testmozgás fontos eleme a cukorbetegség elleni harcnak, de úgy tûnik, az sem mindegy, hogy mikor és mennyit edzünk.

A Diabetologia címû szakfolyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely a testmozgás hosszának, intenzitásának és idõzítésének vércukorszintre gyakorolt hatásait vizsgálja. Az új-zélandi Otago Egyetem szakembereinek kutatásából kiderült, hogy inzulinrezisztens embereknél a vércukorszintet hatékonyabban csökkenti, ha egy közepesen megerõltetõ félórás edzés helyett közvetlenül étkezés elõtt néhány percet intenzíven mozognak.

A kis mintaszámon végzett kutatásba kilenc, 18 és 55 év közötti férfit és nõt vontak be, akiknek testtömeg-indexe átlagosan 36 volt (ez II. fokú elhízást jelent). Minden résztvevõnél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, és egyikük sem szedett szív- vagy cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket.

Minden résztvevõ három különféle edzéstervet hajtott végre véletlenszerû sorrendben: az egyik edzésforma fél óráig tartó folyamatos, emelkedõn való közepes intenzitású gyaloglást jelentett vacsora elõtt, a második reggeli, ebéd és vacsora elõtt fél órával 6x1 perces, megerõltetõ „gyaloglásfröccsöket” írt elõ. A harmadik edzés esetében szintén 6x1 perces intenzív mozgást végeztek a résztvevõk 30 perccel reggeli, ebéd és vacsora elõtt, de a gyaloglást ebben az esetben más gyakorlatokkal is kiegészítették. A résztvevõk étkezésének idõzítése és összetétele mindhárom edzésformánál megegyezett.
Étkezések elé érdemes a mozgást idõzíteni

Az eredményekbõl az derült ki, hogy az étkezések elõtt 30 perccel befejezett rövid, de intenzív edzések a hosszabb, egybefüggõ mozgásnál hatékonyabban csökkentették a vércukorszintet – különös tekintettel az étkezések után három órával mért vércukorértékekre.

Míg a 6x1 perces edzések esetében a reggeli után három órával mért vércukorszint 17 százalékkal volt alacsonyabb, mint mozgás nélkül, addig a vacsorát három órával követõ érték 13 százalékos csökkenést mutatott az egyszeri, harmincperces edzés napján mérthez képest. Egész napra vetítve mindez átlagosan 12 százalékos vércukorszint-csökkenést jelentett, ráadásul ez a mérséklõdés a testmozgás után további 24 óráig fennmaradt – mondta el a kutatás vezetõje.
A kevesebb néha több

Azt a kutatók is elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség a mostani megállapítás széles körû alkalmazásához, ám az mindenképpen figyelemreméltó, hogy a rövid, egy napon belül többször ismétlõdõ, intenzív edzés hatékonyabb fegyver a kardiometabolikus betegségek megelõzésében, mint az egyszeri, hosszabb és mérsékeltebb intenzitású mozgásformák.

A többszöri rövid mozgással sikerülhet az étkezéseket követõ vércukorszint-emelkedést (kiugrást) kordában tartani, ezáltal jelentõsen csökkenthetõ a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Külön szerencse, hogy az étkezés elõtt végzett pár perces intenzív mozgást ráadásul egyszerûbb beütemezni a napunkba, mint egy hosszabb, 30 vagy 60 perces edzést – tették hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!