2024. április 24. Szerda, György.
 
Porosenko: háborús állapotok uralkodnak Kelet-UkrajnábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-29 10:39:53
Most kezdõdik csak igazán a kijevi vezetésnek az oroszbarát szakadárok ellen indított, terrorellenesnek nevezett mûvelete - jelentette ki az ukrán elnök. Petro Porosenko az Ütés (UDAR) párt elnökével, Vitalij Klicskóval a Bild címû lapnak közösen adott interjúban kiemelte, hogy minden erõvel Ukrajna "megmentésén" kell dolgozni.

Háborús állapotok uralkodnak Ukrajna keleti részén, amit nem lehet tétlenül nézni - mondta egy szerdai német lapinterjúban Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök, aki szerint most kezdõdik csak igazán a kijevi vezetésnek az oroszbarát szakadárok ellen indított, terrorellenesnek nevezett mûvelete.

Petro Porosenko az Ütés (UDAR) párt elnökével, Vitalij Klicskóval a Bild címû lapnak közösen adott interjúban kiemelte, hogy minden erõvel Ukrajna megmentésén kell dolgozni, mert a Krím orosz megszállása és a keleti régióban kialakult háborús helyzet miatt vészesen megrendült az ország stabilitása.

Az Ütés párt jelöltjeként a vasárnapi államfõválasztáson a szavazatok többségét elnyerõ politikus elmondta, hogy amíg nem iktatták be hivatalába, nem adhat parancsokat a hadseregnek. Ugyanakkor szoros kapcsolatban állok a kormánnyal és elmondhatom, hogy a terrorellenes mûvelet végre igazán elkezdõdött. Nem engedhetjük többé, hogy ezek a terroristák elraboljanak és agyonlõjenek embereket, hogy elfoglaljanak kormányzati épületeket és hatályon kívül helyezzék a törvényeket - mondta Porosenko.

A fegyveres szeparatisták, akik háborút indítottak Ukrajna ellen, oroszországi kiképzõtáborokból érkeznek - tette hozzá, kiemelve, hogy Oroszország célja ingatag helyzetbe sodorni Ukrajnát, hogy mindent elfogadjon, amit csak akarnak az oroszok. Erre a fenyegetésre a legjobb válasz a demokratikus választás, és a vasárnapi választás egyértelmû eredménye meg is lepte Vlagyimir Putyin orosz elnököt - fejtette ki Petro Porosenko.

Hangsúlyozta, hogy államfõként mindenekelõtt a hadsereg megerõsítésén, finanszírozásának javításán dogozik majd.

Vitalij Klicsko hozzátette, hogy az ukrán hadseregnek a lakosság anyagi támogatására, adományokra is szüksége van, mert tarthatatlan, hogy az ország biztonságáért harcoló katonáknak még rendes golyóálló mellényük sincsen.

Petro Porosenko úgy vélte, Putyin a közvetlen befolyását felhasználva leállíthatná a harcokat. Elmondta, hogy tárgyal majd az orosz elnökkel, de továbbra is minden eszközt alkalmazni kell, hogy nyomás alá helyezzék Oroszországot, beleértve az újabb szankciók bevezetését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!