2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nagyot csökkent az államadósságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-29 12:00:11
De ez is természetes, ahogyan az is, hogy év elején megugrott - magyarázta a Ma Reggelben az Államadósság-kezelõ Központ vezérigazgató-helyettese. Borbély László szerint a sajtó hajlamos eltúlozni a lejáratok a jelentõségét.

Néhány hete politikai vihart kavart a 84,6 százalékra emelkedett magyar államadósság, amely azonban mostanra 82 százalékra csökkent le, mintegy 900 milliárd forint tûnt el, vagy fizetõdött vissza. Az Államadósság-kezelõ Központ vezérigazgató-helyettese szerint semmi rendkívüli nem történt, egyszerûen arról van szó, hogy a piac az év elején általában nagyon kedvezõ, és az ÁAK-nak kötelessége ezt figyelembe vennie a kibocsátásokkor. Az is természetes, hogy a kibocsátások és a lejáratok idõben nincsenek szinkronban, hiszen az elõzõket az határozza meg, mikor kedvezõ a piac, azaz mikor lehet viszonylag olcsón kibocsátani, miközben a lejáratok adottak – magyarázta Borbély László.

Idén januárban volt például egy komoly, egymillió eurós, több mint 300 milliárd forintos lejárat egy tavaly novemberi kibocsátásból, május elején pedig egy körülbelül 240 milliárd forintos angolfont-lejárat is – sorolta a szakember, hozzátéve, hogy júliusban és októberben lesz még két nagyobb lejárat, együtt összesen 3 milliárd euró, azaz mai árfolyamon több mint 900 milliárd forint. A mostani, 900 milliárdos csökkenés részben a májusi angolfont-kötvénynek köszönhetõ, de a forint-kibocsátásokban is keletkezett már észrevehetõ törlesztés. A kibocsátásokat tekintve az elsõ negyedévben 980 milliárddal emelkedett a forintállampapír-állomány, ez tartalékot is képzett a késõbbi lejáratok finanszírozására. Az euró-kötvények kibocsátásánál 1300 milliárdos volt a növekedés, de itt év végéig - változatlan árfolyamon számolva! - egy közel 600 milliárd forintos csökkenés várható – tette hozzá.

Borbély László az M1 szerda reggeli mûsorában hangsúlyozta azt is, a sajtó mostanában hajlamos eltúlozni ezeknek a lejáratoknak a jelentõségét, miközben teljesen természetes, hogy az adósságot vissza kell fizetni. Az ÁAK ezt pontosan számon is tartja, a feladata pedig, hogy ehhez a finanszírozást elõteremtse. Ha egyébként ez már jó elõre megtörténik, és az év elején sikerül bebizonyítani a piacnak, hogy az összes komoly lejárat finanszírozása biztosított, sokkal szívesebben és olcsóbban is adnak pénzt – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes, aki emlékeztetett arra is, hogy az ÁAK jelentõs hozamcsökkenés mellett is egyre nagyobb kereslettel értékesített adósságpapírokat az idén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!