2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Biomassza-fordulat: zölderõmû fékezi a kibocsátást PécsenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-29 12:13:55
Éves szinten 150 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsát ki a pécsi hõerõmû mostantól. Az új, szalmatüzelésû blokk üzembe helyezésével stratégiai tartalékba került az erõmû két gáztüzelésû kazánja. Ezzel 80 millió köbméter gázt váltanak ki.

A fejlesztés eredményeként Pécs a legnagyobb lélekszámú város Európában, ahol a távhõenergiát kizárólag megújuló energiaforrásokból állítják elõ. Egész Európában egyedülállónak számít, hogy a pécsi hõerõmû csak biomasszából képzett távhõvel látja el a várost - számolt be Páva Zsolt és Renaud Capris, a Dalkia elnök-vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón. A fejlesztés mind a cégcsoportnak, mind pedig az iparágnak nagy referenciát jelent.

Sajtótájékoztatót tartott Páva Zsolt és Renaud Capris, a Dalkia Energia Zrt. elnök-vezérigazgatója. A polgármester elmondta, Pécs az a város, ahol a távfûtés kizárólag biológiai alapanyagból mûködik, hivatalosan több mint fél éve, amúgy tavaly áprilisban indult a próbaüzem (növényi alapanyagokból, biológiai származékokból termel energiát). Páva hozzátette, a téli fûtési szezon után vannak, az újfajta szolgáltatás sikeresen állta ki a próbát, amibõl a fogyasztók nem vettek észre semmit, viszont a széndioxid-kibocsátás jelentõsen csökkent a városban, ami óriási teljesítmény. Pécs az egyetlen ekkora lakosságszámú település Európában, ahol a távfûtést csak és kizárólag a biomasszából termelt energiával oldják meg, ez ipari és innovatív éllovassá tette a várost - fogalmazta meg a nóvumot a polgármester.


Renaud Capris elmondta, az elsõ biotermékekkel (fa, szalma) történõ távfûtés-szezont zárták le, éves léptékben körülbelül 400 ezer tonna fát és 200 ezer tonna szalmát égették el. Ennek a technológiának környezetvédelmi szempontból nagy a kihatása - tette hozzá. Az erõmû tüzelõanyaggal történõ ellátása évi négymilliárd forintnyi többletbevételhez juttat mintegy száz környékbeli gazdát, emellett a begyûjtés és szállítás 170 embernek teremt munkalehetõséget - magyarázta az elnök-vezérigazgató.

A Dalkia cégcsoport és az iparág számára is példaértékû referencia a pécsi biomassza-üzem. Az együttmûködés a támogatásokban is (sport- és egyéb egyesületek felé) megnyilvánul, valamint a tüskésréti terület rekultivációja is folyamatban van, ami után a területet újrahasznosítják. A partneri együttmûködés abban is megnyilvánul, hogy Pécs és a Dalkia közösen keresnek a gazdasági fellendítés lehetõségeit.


Újságírói kérdésre válaszul Capris elmondta, a 400 ezer tonna fa és 200 ezer tonna szalma átlagévre mért átlagérték, bár igaz, hogy az idei tél körülbelül 20 százalékkal enyhébb volt az átlagosan kalkulált idõjárástól. Fából az energia mintegy 60, a szalmából az energia mintegy 40 százalékát állítják elõ.

Egy másik kérdéskörre (stratégiai cél-e a biomassza-erõmûvek elterjesztése Európában; illetve a PÉTÁV idei vesztesége köszönhetõ-e a beruházásnak) Capris a következõket válaszolta: a cégcsoport stratégiai célja a biomassza-erõmûvek elterjesztése Európában. Magyarországon kívül jelenleg Lengyelországban és Csehországban vannak ilyesfajta erõmûvek, de azok vegyes (szén és biomassza) tüzelésûek. Nincs ugyanakkor összefüggés a beruházás és a PÉTÁV mostani bevételcsökkenése között, a technológiai átállás viszont a távhõ árcsökkentését hozhatja, mert ilyen irányú kötelezettségeket vállalt a cég a beruházás elõtt, amit teljesen a cégcsoport állt - zárta válaszát az elnök-vezérigazgató.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!