2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Uniós forrásból 200-250 milliárd forintot fordíthat Magyarország árvízvédelemreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-30 16:37:06
Az Európai Unió 2020-ig tartó költségvetési ciklusában 200-250 milliárd forintot fordíthat Magyarország árvízvédelemre – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Fõigazgatóság mûszaki fõigazgató-helyettese pénteken Baján, az Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon 2014 címû konferencia elõtt tartott sajtótájékoztatón.

A fejlesztések nagyságrendjét nehéz becsülni, de az látható, hogy az Európai Unió egy költségvetési ciklusán belül nem tudjuk a teljes kiépítést megvalósítani – hangsúlyozta a fõigazgató-helyettes.

Láng István leszögezte, hogy kevés kivételtõl eltekintve a vízügyi fejlesztések már mind uniós forrásból valósulnak meg. Ahol nincs idõ kivárni az EU-forráshoz jutás idejét, csak ott kell magyar költségvetési forrást felhasználni – tette hozzá.

Láng István szólt arról, hogy a konferencia arra ad lehetõséget, hogy bemutassák az árvízi védekezésrõl készült jogszabályt, illetve hogy mit fognak tenni a közeljövõben.
Az elsõ lépcsõben elkészítünk valamennyi folyóra egy nagyvízi mederkezelési tervet, amely a jelenlegi helyzetet rögzíti és rámutat azokra a lehetséges fejlesztésekre, amelyekkel az árvíz kordában tartható, adott esetben csökkenthetõ – fûzte hozzá.

Ez 67 tervet jelent, amelyek elsõ változatát december 31-ig készítik el, majd társadalmi vita után miniszteri rendeletben tervezik kihirdetni, így a fejlesztések a hullámtérben rendezetten történhetnek meg.

Nem tiltani akarunk, hanem annak érdekében fejleszteni, hogy az árvíz levonulását megkönnyítsük – mondta.
Külön készítenek városokra lebontott önálló nagyvízi mederkezelési terveket is.

Láng István a jelenlegi árvízi helyzetrõl is beszámolt, kiemelve, hogy a Dunán egy árhullám vonul le, amely jelenleg a Szigetköz magasságában tetõzik, de ez Bajánál nem fogja elérni az elsõfokú szintet sem.

Zsigó Róbert, Baja polgármestere emlékeztetett a 2013-as dunai árvízre, melynek tapasztalatait felhasználva egy-másfél hónapon belül elkészül egy olyan anyag, amely tartalmazni fogja, hogy mit kell elvégezni ahhoz, hogy a bajai emberek még nagyobb biztonságban éljenek.

Felidézte, hogy 2013-ban a Petõfi-szigeten folyt a legnagyobb védekezés.

Álláspontja szerint, ha egy olyan védmû épülne, amitõl nem látható és nem közelíthetõ meg a víz, akkor a szabadidõ, sport és turisztikai funkcióját részben elveszítené a Petõfi-sziget.

Olyan megoldást kel találni, amely megõrzi a sziget vonzerejét, mert a városnak a turizmus az egyik kitörési pontja – hangsúlyozta Baja fideszes polgármestere, a választókerület országgyûlési képviselõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!