2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Változékonyan alakult az idõjárásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-03 10:16:33
Hõségnapok és kiterjedtebb fagyok egyaránt elõfordultak a térségben májusban. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Az átlagosnak megfelelõ, vagy annál csapadékosabb, meglehetõsen változékony idõjárás alakult ki májusban. Hõségnapok és kiterjedtebb fagyok egyaránt elõfordultak a térségben, a havi középhõmérséklet azonban megfelelt a sokéves átlagnak.
Aranyat ért

Nagy szükség volt az aranyat érõ májusi csapadékra, mely idén hozzávetõleg az évszakos átlagnak megfelelõ mennyiségben (50-70 mm) hullott az Észak-Tiszántúlon. Elsõsorban Hajdú-Bihar megye délkeleti, déli felén mértünk az átlagnál valamivel alacsonyabb, 40 mm körüli összegeket, míg különösen a Nyírség északi tájain 70-80, sõt, lokálisan 100 mm-t meghaladó havi csapadékmennyiség is elõfordult.

Átmenetileg jelentõsen csökkent a talajok vízhiánya a hónap során, még a megnövekedett, napi akár 4 mm-t elérõ párolgás ellenére is. Sõt, a hónap derekán érkezõ ciklon kiadós csapadéka idõszakos belvízfoltokat is létrehozott. Károkozó jégesõ, szélvihar is elõfordult a záporokhoz, zivatarokhoz kötötten, illetve az említett mediterrán ciklon átvonulása idején. A kiterjedt csapadékmezõk távozásával ismét csökkent a talajok nedvességkészlete, az 1 m-es szelvény vízdeficitje a hónap legvégén 70-110 mm között váltakozott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!