2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Veszélyes a levegõben, védõruha kell hozzáForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-03 10:44:33
Még mindig több százezer négyzetméternyi azbeszttel szennyezett épület lehet Magyarországon. Nagyjából húsz éve derült ki, hogy káros az egészségre. Az Európai Unió célja, hogy 2023-ig teljesen megtisztítsák a tagországokat a veszélyes anyagtól.

Hermetikusan elzárt, speciális védõruházattal, hozzá illõ kesztyûvel és cipõvel és a teljes arcot elfedõ légzõ maszkkal indulhatott az azbesztmentesítés Gödön, ahol szakemberek mutatták meg, hogyan kell helyesen eltávolítani a veszélyes anyagot. A munkálatok elkezdése elõtt meg kell vizsgálni, hogy mennyi azbesztet tartalmazhat az épület.

Magyarországon az 1960-as évektõl használtak azbesztet fõként a lakótelepek építésénél tetõfedésre, hang- és hõszigetelésre. A kilencvenes években mutatták ki, hogy káros az egészségre, belégzése daganatos megbetegedést is okozhat, ezért 2005-ben betiltották a használatát.

Idehaza jelenleg körülbelül kétszázezer négyzetméternyi azbeszt lehet a panelekben, fõként az ország nyugati részében.

Az 1970 után és 2000 elõtt épült vagy felújított épületek esetében érdemes megvizsgálni azt, hogy vajon található-e azbeszt az épületben, mert ezek állaga, állapota folyamatosan romlik. Emiatt az azbeszt  a levegõbe kerül, és ezek okozzák a megbetegedést - nyilatkozta a Híradónak Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítõk Szövetségének elnöke.

Az Európai Unió célja, hogy 2023-ig teljesen megtisztítsák a tagországok épületeit a rákkeltõ azbeszttõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!