2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megvertek egy nõt, megrongáltak egy rendõrautótForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-07 13:48:05
Megvertek egy nõt szombaton délután az Astoriánál - a nõ a hírek szerint a melegfelvonulás pólóját viselte.

Szombaton tartották meg a Budapest Pride fesztivál keretében a melegfelvonulást az Andrássy úton. A szervezõk azt az ígéretet kapták a rendõröktõl, hogy a résztvevõk biztonsága garantálva lesz, az út ugyanis már a párhuzamos utcáknál le lesz zárva, dobótávolságon kívül.

 

21.48

Megvert nõ - csoportos garázdaság miatt eljárás indul

Csoportos garázdaság miatt indított eljárást a rendõrség annak a nõnek az ügyében, akit a hírek szerint megvertek szombat délután az Astoriánál - mondta el a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság sajtószóvivõje.

A nõ a hírek szerint a melegfelvonulás pólóját viselte, amikor a felvonulás után az Astoriánál odament hozzá több ember, megütötték, illetve megrugdosták. Az még tisztázatlan, hogy pontosan mi történt. A Független Hírügynökség információi szerint a nõ könnyebben sérült.

21.26

Komolyabb összecsapás nélkül ért véget a Meleg Méltóság Menete - ÖSSZEFOGLALÓ



Komolyabb atrocitás nélkül ért véget a melegfelvonulás szombaton délután a fõvárosban. A Meleg Méltóság Menetén több százan vettek részt és vonultak végig az Andrássy úton az Erzsébet térig.

Ott már ellentüntetõk várták õket, a felvonulókhoz azonban - a kordonok miatt - nem jutottak közel. Ezért a rendõrökkel csaptak össze, nagyobb rendbontás azonban nem történt.

A menet nem sokkal 15 óra elõtt indult el az Andrássy úton, a Hõsök tere irányából. A több száz felvonuló transzparensekkel és egy 60 méter hosszú, szivárványszínû szalaggal kísérte az elõttük haladó, feldíszített kamiont. A felvonuláson részt vett Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára is. A menet kezdete elõtt felszólalók hangsúlyozták, hogy azok, akit itt vannak, a megfélemlítés és az erõszak ellen küzdenek.

Az Andrássy út két oldalán végig kordonok voltak, a vasrácsok mellett, illetve a menet végén rendõrök kísérték a felvonulókat.

A tömeg nem sokkal 16 óra elõtt érkezett meg az Erzsébet térre. A rendezvény szervezõi megkérték a résztvevõket, hogy amennyiben lehet, csoportokban, a rendõrök utasításait követve hagyják majd el a teret.

Közben a kordonokkal körbevett Deák téren - a Károly körút felöli oldalon - ellentüntetõk kezdtek gyülekezni, de a közeli Erzsébet térre érkezõ melegfelvonulás résztvevõihez nem tudtak eljutni. Néhány száz ember állt a vasrácsok elõtt, a melegeket szidalmazó rigmusokat skandáltak, pár fiatal felgyújtott egy szivárványszínû zászlót is.

A rohamrendõrök elõször délután 16 óra körül léptek akcióba: az õket akkor már sörösüvegekkel és kövekkel dobáló tüntetõket egészen a Dohány utcáig szorították ki. Késõbb a legtöbben visszamentek a Deák téri kordonokhoz. A következõ órában az egyenruhások még többször megindultak és a dobálózó demonstrálókat a mellékutcákba szorították.

Délután 17 óra után egy kisebb csoport az Astoriánál kezdett gyülekezni, rövidesen rengeteg rohamrendõr is érkezett oda. Rövid ideig farkasszemet néztek, majd a rendõrök elvonultak. A tüntetõk ezt tapssal ünnepelték, majd egy részük átment a Blaha Lujza térre. Ott szintén egyenruhásokkal találták szembe magukat. A rendõrök igazoltatni kezdtek, ezzel együtt a tüntetõk lassan elszivárogtak onnan.

Este 19 óra körül már helyreállt a rend a városban. Úgy tudni, a tüntetõk közül többen a Puskás Ferenc Stadionba mentek, a magyar labdarúgó válogatott Svédország elleni világbajnoki selejtezõ mérkõzésére.

A rendõrök az esti órákig 32 embert állítottak elõ - mondta el a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság szóvivõje. A BRFK kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint volt, akit azért, mert kés volt nála, volt aki pedig a rendõri intézkedésnek vagy felszólításnak nem tett eleget. Egy embert azért vittek be, mert bejelentést tett a rendõrség központi ügyeletére, hogy bombát helyezett el az Andrássy úton.

A melegfelvonulás résztvevõi közül senkit sem kellett ellátniuk a rendezvényt biztosító Fõnix Mentõszolgálat munkatársainak - mondta el a Független Hírügynökségnek Siklósi Gábor mentésvezetõ.

A menet alatt mindössze egy 11 éves kislányt vizsgáltak meg hasi panaszai miatt, a gyerek édesapjával nézõként érkezett a parádéra. Ezen kívül a Deák téren egy 50 év körüli férfit szállítottak el, aki elesett és lábsérülésekre panaszkodott.

Egy nõt megvertek délután az Astoriánál - a nõ a hírek szerint a melegfelvonulás pólóját viselte. Egyelõre annyit lehet tudni, hogy már felvette a kapcsolatot a rendõrséggel. Az még tisztázatlan, hogy pontosan milyen sérülései lettek.

20.15

Megvertek egy nõt, megrongáltak egy rendõrautót

Megvertek egy nõt szombaton délután az Astoriánál - a nõ a hírek szerint a melegfelvonulás pólóját viselte.

Egyelõre annyit lehet tudni, hogy már felvette a kapcsolatot a rendõrséggel. Az még tisztázatlan, hogy pontosan milyen sérülései lettek - tudta meg a Független Hírügynökség.

Közben egy rendõrautót is megrongáltak, szintén az Astoria közelében, a Rákóczi úton. A kocsit kõvel dobták meg és a tetején sérült meg.

A melegfelvonulás elleni tüntetéseknek este 19 óra körül vége lett. Demonstrálókat már sem az Astoriánál, sem a Blaha Lujza téren nem lehet látni. Úgy tudni, sokan a Puskás Ferenc Stadionhoz mentek, a magyar labdarúgó válogatott Svédország elleni világbajnoki selejtezõ mérkõzésére.

19.25

Eddig 32 embert állítottak elõ a rendõrök

Szombat este 19 óráig 32 embert állítottak elõ a rendõrök a melegfelvonulás ellen tüntetõk közül - mondta a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság szóvivõje. A Blaha Lujza téren már csak néhányan vannak.

A Meleg Méltóság Menet több száz résztvevõje szombat délután indult el az Andrássy úton a Hõsök tere felõl, és egy órával késõbb érték el az Erzsébet teret. A fokozott rendõri készültségnek és az útlezárásoknak köszönhetõen az ellentüntetõk nem tudták megzavarni a felvonulást.

A rendõrök és néhány száz tüntetõ a késõ délutáni órákban a Deák tér, az Astoria, majd késõbb a Blaha Lujza tér környékén is farkasszemet néztek egymással, de összecsapás nem történt.

18.20

Lassan elvonulnak tüntetõk a Blaháról

A több tucatnyi tüntetõ elkezdett elvonulni a Blaha Lujza térrõl, miután a rendõrök este 18 óra után elkezdték igazoltatni õket - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A rendfenntartók továbbra is több tucatnyian vannak a téren. A tüntetõk közben hangos ovációval üdvözölték a magyar labdarúgó válogatott tagjait szállító autóbuszt, amely a Puskás Ferenc Stadion felé haladt a Rákóczi úton, az esti Svédország elleni mérkõzés helyszínére.

18.06

A Blahán gyülekeznek az ellentüntetõk
Tüntetõk egy csoportja jelent meg a Blaha Lujza tér parkolójánál szombat este 18 óra elõtt, és mûanyag palackokkal kezdték dobálni az ott lévõ rendõröket.

Egy tüntetõt kiemeltek a rendfenntartók, akit azután elszállítottak a helyszínrõl. A téren néhány tucatnyian néznek farkasszemet a rendõrökkel, összecsapás még nem volt - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. 

17.35

Két embert elõállítottak a rendõrök

A rendõrök két embert állítottak elõ a melegfelvonulás környékérõl, egyiküknél vadászcsúzlit találtak. Az ellentüntetõk közül csaknem 200-an az Astoriánál várakoztak délután 17 órakor.

A rendõrök elhagyták ezt a környéket, és elindultak a Deák tér irányába. A rendõrautók és kisbuszok a tömeg közepén áthajtva indultak el, eközben az ellentüntetõk a jármûveket ütögették. A Kossuth Lajos utcában folyamatos a forgalom - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.



17.08

A mentõknek nem volt dolguk

A melegfelvonulás résztvevõi közül senkit sem kellett ellátniuk a rendezvényt biztosító Fõnix Mentõszolgálat munkatársainak - mondta el a Független Hírügynökségnek Siklósi Gábor mentésvezetõ. A menet alatt mindössze egy 11 éves kislányt vizsgáltak meg hasi panaszai miatt. A gyerek édesapjával nézõként érkezett a parádéra. Ezen kívül a Deák téren egy 50 év körüli férfit szállítottak el, aki elesett és lábsérülésekre panaszkodott.

16.03

Elkezdték kiszorítani a rendõrök az ellentüntetõket 

Elkezdték kiszorítani a rohamrendõrök a Deák tér Károly körút felöli oldalánál összegyûlt ellentüntetõket. Az egyenruhások egy csoportja a Dohány utca vonaláig kergette a tömeg egy részét. Többen azonban továbbra is a Deák téri kordonoknál maradtak. A kiszorított tüntetõk futás közben kövekkel és sörösüvegekkel dobálják a rendöröket - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

15.00

Elindult a menet

Elindult a Meleg Méltóság Menete szombaton, nem sokkal 15 óra elõtt az Andrássy úton, a Hõsök tere irányából. A több száz részvetõ néhány transzparenssel és egy 60 méter hosszú szivárványszínû szalaggal követi a feldíszített kamiont - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A menet indulása elõtt felszólalók azt hangsúlyozták, hogy a megfélemlítés és az erõszak ellen küzdenek.

A több száz fõs tömeget rohamrendõrök kísérik. Az út mindkét oldalán kordonok állnak. A vasrácsok elõtt néhány méterenként és a menet végén rendõrök sorakoznak. A részvevõk között van Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége Dobrev Klára is.



14.36

Gyülekezik a tömeg az Andrássy úton 

Délután negyed háromig több százan gyûltek össze a Felvonulási tér közelében, az Andrássy úton. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára is ott van a melegfelvonulásra gyülekezõ tömegben.

A korábbi kormányfõ testõrök gyûrûjében beszélget a körülötte állókal - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Az Andrássy út két szélén kordonok állnak, a vasrácsok elõtt pedig néhány méterenként felszerelkezett rohamrendõrök várakoznak. Ellentünetõ nincs a környéken. 

A BKV járatain utazóknak a rendezvény miatt lezárásokra és módosított menetrendre kell számítaniuk.

A Budapest Pride menet délután kettõkor indul a Felvonulási térrõl és várhatóan másfél órával késõbb érkezik meg az Erzsébet térre. A felvonulás idejére a rendõrök már az Andrássy úttal párhuzamos utakat is lezárják - az esetleges ellentüntetõk így dobótávolságon kívül kerülnek.

A szervezõk akár 2000-nél is több embert várnak a rendezvényre, Bécsbõl például különbuszokkal indulnak az ott élõ melegek Budapestre.

Steigler Sándor, a rendezvény szervezõje korábban elmondta, hogy tavaly és tavalyelõtt is fizikai támadás érte a felvonulás résztvevõit, ez pedig szerinte egy uniós államban megengedhetetlen. Leszögezte, hogy a melegfelvonulás nem magamutogatás vagy kérkedés.

Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nem gyakorolhatják szabadon a gyülekezés és szólásszabadság jogát, ami minden magyar állampolgárt megillet. Emellett az év 365 napjából egy alkalommal szeretnék megmutatni, hogy melegek és leszbikusok is itt élnek békésen.

A szervezõ beszélt arról is, hogy az idei évben megemlékeznek a 40 évvel ezelõtti lázadásra is: Amerikában a Stonewall nevû melegbár látogatói fellázadtak az õket folyamatosan zaklató rendõrök ellen. Ennek tiszteletére rendezték meg 1969. júniusában az elsõ melegfelvonulást New Yorkban.

A szombati vonulás miatt, délelõtt 11 órától lezárják az Andrássy utat, valamint az Erzsébet tér és a Hõsök tere környékét.

A 4-6-os villamosok 11 óra és elõreláthatóan délután két óra között a Moszkva tér és a Nyugati pályaudvar, illetve a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér között járnak.

Ezután másfél órán át a Moszkva tér és a Nyugati pályaudvar között pótlóbuszok közlekednek majd a villamosok helyett. Várhatóan fél 4-tõl az Oktogonnál, a Nagymezõ utcánál és az Izabella utcánál már átengedik a BKV jármûveit, de a lekordonozott területen le és felszállni nem lehet 5 óráig: a 4-6-os villamosok az Oktogonnál és az érintett trolibuszok az Andrássy útnál nem állhatnak meg.

A BKV kéri az utasokat, hogy indulás elõtt tájékozódjanak az életbe lépõ forgalmi változásokról a www.bkv.hu honlapon, de az érintett járatok megállóiban, és a 258-4636-os fõvárosi számon is kaphatnak felvilágosítást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!