2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Alig lett akácmézForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-04 06:19:39
Siralmas lett az akác, a napraforgóban bíznak a méhészek.

A méhészek jól felkészítették a méhcsaládokat, de a hideg keresztbe tett a „vadásznak”.

Országos viszonylatban 10 kilogramm alatt gyûjtöttek mézet családonként a méhek, a Tiszántúlon még jobb is a helyzet, itt átlagosan 13 kilogramm termés is akadt – válaszolt Király László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei elnöke a Napló kérdésére.

- Olyat is hallottunk, hogy egyáltalán nem tudtak pergetni, mert a méhek napok alatt elfogyasztották azt a kevéskét, amit begyûjtöttek. Akácvirág van, így elsõsorban az idõjárásnak köszönhetõ ez a már harmadik éve tartó negatív rekord. A méhek vagy ki sem tudtak menni az alacsony, 16-17 Celsius fokos hõmérséklet miatt, illetve ha kirepültek, nem találtak nektárt az akácban. Az áprilisi lehûlés során a növény megfázott, a közelmúltban zajló esõzések miatt pedig tönkrement a virága. Esõ után, a jobb idõben, pedig már alig mézeltek a virágok – mondta.
Majd a napraforgó

A repce is hamarabb virágzott, április közepén, hiszen remek idõ volt tavasszal, de a lehûlés miatt az sem a várthoz méltóan alakult, így a méhészek már csak a napraforgóban bíznak. Korán vetették, sok esõt kapott, a hónap vége felé már termelheti nektárját, ígéretes.

- Az utóbbi három évben a napraforgó-virágzás mentette meg a méhészeket. Most is erre készülünk, bár hozzá kell tenni, annyi akácméz azért termett, hogy a hazai keresletet kielégítse, az ára viszont mindenképpen emelkedik – tette hozzá Király László. A helyzetet nehezíti, hogy hazánkban kevés a vadvirág, gyakorlatilag csak a gazdasági növényekben (repce, napraforgó), illetve valamennyi hársban kutakodhatnak a méhek.

HBN-BBVilágelsõ akácmézben is…
Hazánk akácméz-termelés szempontjából világelsõ. A külföldi „mézesek” saját, gyenge minõségû mézük javítására használják. A méhsûrûséget illetõen is világelsõ vagyunk, egy négyzetkilométernyi területen 9-12 méhcsalád gyûjt, így a méhlegelõkért valóságos harc folyik. S hogy miért van ilyen sok méhész? Az ok a munkanélküliségben, a nehézkes megélhetésben keresendõ. Viszont mivel ez a szakma is szorosan összefügg az idõjárással, ami az utóbbi három évben nem volt kegyes, a kevéssé kitartóak talán lemondanak errõl az édes sikerrel kecsegtetõ munkáról – véli a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!