2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A magyar cégek 98 százaléka mikrovállalkozásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-05 06:15:22
És a cégek alig 1 százalékát kitevõ részvénytársaságokhoz fut be az EU-s pályázatok közel 75 százaléka, az adatokat közzé tevõ Nemzeti Cégtár vezérigazgatója szerint az eloszlás "nagyon messze van az ideális állapottól".

A magyar cégek 98 százalékának árbevétele nem éri el az évi 2 millió eurót, ami az uniós definíció szerint a kisvállalkozás határa, tehát majdnem az összes magyar cég mikrovállalkozásnak számít EU-s mércével. Az elaprózódó cégstruktúra ingoványos gazdasági környezetet okoz - áll a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. (NCT) közleményében.

Pertics Richárdot, az NCT vezérigazgatója szerint egy egészséges gazdaságban a nagyvállalatok mellett fontos helye van a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is, ám Magyarországon az eloszlás nagyon messze van az ideális állapottól. Az elemzés szerint a mikrovállalkozások nagy aránya méretgazdaságossági okok miatt versenyhátrányt jelenthet a világpiacon, továbbá a sokszoros adminisztrációs terhek lassítják az ügyintézést és nyomás alatt tartják a hatóságokat.

Az NCT emlékeztet arra, hogy Magyarországon ma mintegy 600 ezer cég mûködik, amely a népesség számához viszonyítva magasnak számít: a nyolcszor népesebb Németországban kevesebb mint hatszor ennyi cég mûködik. A felszámolás alá kerülõ cégek aránya Németországban évente 0,74 százalék, Magyarországon 2,16 százalék. A társaságok száma itthon nem nõ tovább, de a fluktuáció továbbra is rendkívül magas, a végrehajtás alá kerülõ cégek száma is növekszik - írja az NCT.

A cégformákat tekintve a vállalkozások több mint 70 százaléka kft., mivel ez a cégforma adja a legnagyobb felelõsségi védettséget a tulajdonosoknak és a cégvezetõknek - fejti ki az NCT. A tapasztalat szerint a megszûnõ cégek túlnyomó többsége tartozásokat hagy maga után, s az újonnan alapított vállalatok 80 százaléka korábbi cégekhez kötõdik. A közlemény szerint ezek együttesen egyértelmûen a felelõsséggel való visszaélés elterjedésére utalnak.

A tájékoztatás kitér arra, hogy a cégek alig 1 százalékát kitevõ részvénytársaságokhoz fut be az EU-s pályázatok közel 75 százaléka. Pertics Richárd szerint ennek nyilván technikai okai is vannak: sok esetben csak a részvénytársaságok tudnak a pályázati feltételeknek maradéktalanul megfelelni, az arány mégis az egyensúly felbomlására utal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!