2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jön az adósságfék: csak igazolt jövedelem után adhatnának hitelt a bankokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-05 06:50:26
Csak a hivatalosan igazolt jövedelem alapján adhatnak hitelt a bankok, ha hatályba lép a Magyar Nemzeti Bank új rendelete. Az úgynevezett adósságfék azt is szabályozná, hogy a háztartások bevételük hány százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre. A szabályokat azért szigorítanák, hogy megvédjék a lakosságot a túlzott eladósodástól.

A Hitelkárosultak Egyesülete szerint a hiteladósok többsége azért kerül bajba, mert túlvállalja magát: egy embernek általában többféle hitele is van és sokszor több a havi törlesztõrészlete mint a fizetése.

„Nagyon sok embernek kevesebb a jövedelme, vagy nincs is, mint amennyi a fennálló hiteltartozása; és nemcsak most, hanem már a felvétel pillanatában is sok esetben több volt, és ugye nagyon sok esetben nem kellett kereseti kimutatás” – mondta Lénárd Mariann, az egyesület fõtitkára.

A Magyar Nemzeti Bank rendelettervezete szerint a pénzintézetek a jövõben csak a hivatalosan igazolt jövedelem alapján folyósíthatnak majd kölcsönt. Az adósságfék azt is szabályozná, hogy a háztartások bevételüknek legfeljebb hány százalékát fordíthatják hiteltörlesztésére. A lakás- és autóhitelek mellett például a hitelkártya-keret öt százalékát is beszámítják majd.

„Az összes hitelünknek a törlesztõrészletét össze kell adni, és ennek a hányadosa nem lehet egy bizonyos összeg fölött, tehát ezáltal biztosítható az, hogy valaki tudja fizetni a hitelét, és nem fog az elõfordulni, hogy belekerül egy ilyen adósságcsapdába” – fogalmazott Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója.

A bankok szerint az adósságfék miatt bonyolultabb lesz a hitelügyintézés és kevesebben juthatnak majd kölcsönhöz. Toman Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági hitelezési vezetõje azt mondta: elsõsorban az alacsonyabb jövedelmû ügyfeleket fogja érinteni, akik vélhetõen az eddiginél is kevesebb hitelt fognak tudni felvenni majd.

Az adósságfék a szakember szerint a túlzott eladósodástól védi a háztartásokat. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje azt mondta: ez csak egy lehetõség arra, hogyha megint beindulna egy nagy hitelfelvételi kedv, és esetleg a bankok olyanoknak adnának tömegesen hitelt, akik valószínûleg nem tudják késõbb ezt visszafizetni, akkor ezt a féket életbe léptetnék.

Arról még nem döntöttek, hogy a háztartások havi jövedelmük hány százalékát fordíthatják majd hiteltörlesztésre. Az adósságfék várhatóan õsszel léphet majd életbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!