2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Áder János: A szabadság a mai fiatal nemzedék számára természetesForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-06 08:05:14
A rendszerváltás értelme az volt, hogy ami az akkori fiatal nemzedéknek hiányzott, az a mostani fiataloknak természetes legyen - jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán Varsóban, azon a találkozón, amelyet a visegrádi országok és Németország államfõje az öt ország fiatalságának képviselõivel tartottak.

A ma már természetes értékek közül a magyar államfõ kiemelte a pártalapítás szabadságát, a szabad véleménynyilvánítást, a vállalkozásalapítási és utazási szabadságot. Az internet szabadságára vonatkozó kérdésre Áder János kifejtette, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának határai ott vannak, amikor egy kijelentés, egy mondat más emberek, társadalmi csoportok becsületét olyan mértékben sérti, hogy az jogi elégtételt kíván.

A lengyel rádió által élõben közvetített, kötetlen egyórás beszélgetésen az öt elnök a rendszerváltással kapcsolatos emlékeit elevenítette fel, gondolatait mondta el, majd válaszolt a meghívott mintegy két tucat, 25 évvel ezelõtt született fiatal kérdéseire.

Áder János felidézte, hogy 1987-ben II. János Pál pápa lengyelországi látogatásakor Kövér László, Orbán Viktor és õ feleségeikkel és Fellegi Tamással Gdanskban részt vettek a pápai misén, ahol egyszerre tapasztalták meg a szabadságvágyat és az elnyomást. Szállásadóikat ugyanis a rendõrség letartóztatta, ugyanakkor a mintegy egymilliós közönség elõtt zajló szabadtéri mise a betiltott Szolidaritás melletti politikai demonstrációvá változott.

A transzparenseket kifeszítõ fiatalokat a mise után a rendõrök összeverték. Mindez két évvel a rendszerváltozás elõtt történt - emlékezett a magyar államfõ.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök arról beszélt, hogy a szabadság nem egyszer és mindenkorra adott valóság, azért minden nemzedéknek valamilyen formában meg kell küzdenie.

Nincsen szabadság korszerûség nélkül - folytatta. Hozzátette: a korszerû Lengyelország nemcsak modern technológiát, utakat jelent, hanem korszerûen képzett embereket, a jó hagyományok, bevált értékek továbbvitelét, a népeket elválasztó falak lebontását. Magyarországot külön megemlítette, amelynek esetében ez az ezeréves barátság fenntartását jelenti.

Ivan Gasparovic szlovák elnök a szabadság veszélyeire is felhívta a figyelmet, arról beszélt, hogy a szabadság korlátai ott húzódnak, amikor egy-egy tettünkkel, kijelentésünkkel sértjük embertársainkat.

Joachim Gauck német elnök kijelentette, hogy a szabadság európai nyelve a lengyel. A lengyelek példát mutattak, bátorítást adtak egész Kelet-Közép-Európának. A keletnémetek a lengyel tapasztalatokat fordították le németre, amikor az 1989. október 9-ei lipcsei tömegtüntetésen azt skandálták, hogy mi vagyunk a nép.

Milos Zeman cseh elnök azzal kezdte, hogy nincs még egy szó, amellyel annyira visszaéltek volna, mint a szabadság szóval.

A választás szabadsága magában foglalja a hibák elkövetésének lehetõségét is - mondta. Közölte: a szabadság dinamikusan változó érték, amelyért folyamatosan harcolni kell, gyakran önmagunk ellen is.

A jelenlévõ fiatalok, akik között négy Lengyelországban tanuló magyar is volt, egyebek között az internet szabadságáról, a visegrádi együttmûködésrõl, az európai parlamenti választásokon tapasztalt alacsony részvétel okairól, a német újraegyesülés tapasztalatairól kérdezték az elnököket.

A beszélgetés végén egy nagy, 25. születésnapi tortát vágtak fel a résztvevõknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!