2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A sárgarozsdának is ellenáll az új gabonafajtaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-06 08:39:54
Három új kalászos gabonafajtát mutatott be szerdán a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Karcagi Kutatóintézete.

Az idei sárgarozsda járvány komoly veszteséget okoz azoknak a gazdáknak, akik nem védekeztek idõben az õszi búza ezen betegsége ellen. A kórokozó, amely a levelektõl a pelyváig tönkreteszi a búzát 10-15 évente támad Magyarországon. A Karcagi Kutatóintézetnek azonban van egy olyan új õszi búzafajtája, amely ellenáll a betegségnek.

- A KG Vitéz nevû búza ráadásul kiváló minõségi mutatókkal rendelkezik, magas a sikértartalma. A fajta tavaly kapott minõsítést, így jövõre már a gazdálkodók is elvethetik – mondta Czimbalmos Ágnes, a kutatóintézet nemesítõje.

Az új búzafajtát június 4-én ismerhették meg a gazdák az intézmény hagyományos Õszi Kalászos Fajtabemutatóján. A rendezvényre több mint száz hazai és határon túli érdeklõdõ érkezett.

- Már több mint tíz éve adunk lehetõséget a növénytermesztéssel foglalkozó cégeknek, gazdálkodóknak arra, hogy egy nyári és egy õszi bemutatón megismerkedjenek az intézet már régebben elismert és újonnan minõsített növényfajtáival, valamint az ígéretesnek tartott fajtajelöltjeinkkel. A növekvõ részvételi arány azt mutatja, hogy a gazdák egyre inkább érdeklõdnek és egyre szívesebben alkalmazzák az intézetben nemesített növényeket –tájékoztatott Zsembeli József igazgató.

A rendezvényen Szépe Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium fõosztályvezetõje a kutatás irányelveirõl beszélt.
- A kormány célja egy agrárkutató hálózat kialakítása, amely a két egyetemi kutatóközponttal együttmûködve egy erõs állami intézményrendszert alkot majd, megszüntetve a kutatások közötti átfedéseket – hangsúlyozta a fõosztályvezetõ.

A fajtabemutatón az érdeklõdõk neves szakemberektõl kaptak hasznos gyakorlati tudnivalókat. Friss információhoz juthattak továbbá a gabonapiac várható alakulásáról és az egyre nagyobb teret hódító ökológiai gazdálkodásról is, és a karcagi fajtákkal kapcsolatos tapasztalatokról egyaránt. A rendezvény szántóföldi bemutatóval zárult, amelyen a két új tritikálét, a Lotrut és a Leopárdot is megismerhették a résztvevõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!