2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A nemzet páratlan tragédiájaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-06 09:14:43
Megyeszerte emlékeztek a 94 évvel ezelõtti békediktátum aláírására.

Trianon fáj, nagyon fáj. A magyar nép tragédiája páratlan a nemzetek között, amit minden megemlékezéskor érzékelünk. 1920. június 4-e történelmünk egyik legszomorúbb pillanata, amikor egy ország borult gyászba – hangsúlyozta beszédében Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere az I. világháborús emlékmû koszorúzását megelõzõen. Mint mondta, értelemmel és érzelemmel alig felfogható dolog történt azon a napon, amely a mai ember számára is nehezen érthetõ. – Kilencven év alatt sok minden eltûnt, megváltozott a minket körülvevõ világ, de a seb a mai napig nem gyógyult be. Idegen hatalmak feldarabolták az országot. Meg kell mutassuk, hogy a magyar nemzet egységes, oszthatatlan és a Kárpát-medencében, vagy a világ más tájain élõ magyarok összefogása a mai napig nem vesztett aktualitásából – tette hozzá.

A megye más településein is emlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napján a 94 évvel ezelõtt aláírt békeszerzõdésre. Hajdúnánáson Raffay Ernõ történész, Püspökladányban pedig Rásó János tartott elõadást Trianon okairól és következményeirõl.
Hanyatlás és fejlõdés

– A gyõztes hatalmak újraosztották Európa térképét. A katonai megszállás mellett Magyarország területe a harmadára zsugorodott, a lakosságszám pedig a felére csökkent – fogalmazott Fülep László konyári polgármester a trianoni megemlékezésen. Mint mondta, a békediktátum a község közel harminc családját szakította el egymástól, ugyanis többek rokona a Romániához csatolt Bihar városában élt. – A szerzõdés értelmében a Nagyváraddal kialakított gazdasági kapcsolatunk megszûnt, a ’90-es évek végén viszont, a romániai forradalom kitörésekor számos lakos visszatért Konyárra – hangsúlyozta.

Berettyóújfalu a békeszerzõdést követõen a Csonka Bihar Vármegye székhelye lett, s fejlõdésnek indult. – Az akkori vezetõk a történelmileg hátrányos helyzetû településen próbálták megragadni a lehetõségeket, Fráter László járási fõszolgabíró a ’20-as évek elején igazi városi képet adott Újfalunak, így minden évben a róla elnevezett díszteremben emlékezünk meg a volt megyeházán a háborút lezáró eseményekrõl – magyarázta Muraközi István polgármester.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!