2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Kamerarendszer több mint száz településenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-06 09:47:24
Százhetvenhét településen építenek ki térfigyelõ kamerarendszert a következõ hónapokban, 1,6 milliárd forintos kormányzati támogatásból.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Tállai András elmondta, hogy a pályázatok elbírálásánál figyelembe vették a települések bûnügyi statisztikáit. A nyertesek négyötöde tízezernél kevesebb lakosú önkormányzat, köztük több borsodi település, de a támogatottak között van Budapest VIII. kerülete, Gyula, valamint több megyei jogú város is.

Az államtitkár jelezte: a települések átlagosan tízmillió forintot kapnak, a nyertesek listája pedig a kormany.hu-n érhetõ el.

Az internetes oldalon közzétett tájékoztató szerint a VIII. kerület kiemelt összegû támogatást - 220 millió forintot - kap. a nyertes budapesti városrészek között van még az I., a VI., a X. és a XX. kerület. A listán szerepel két Balaton-parti város is: Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdõ, elõbbi hatmillió, utóbbi tízmillió forintos támogatással.

Elmondta, a térfigyelõ kamerarendszer kiépítésére kiírt pályázatra 2170 önkormányzat jelentkezett, több mint 21 milliárd forintos támogatási igénnyel. A pályázatok értékelésében részt vett az ORFK, véleményezte a Nemzeti Bûnmegelõzési Tanács elnöke, Hatala József is, a döntést pedig Pintér Sándor belügyminiszter hozta meg.

Tállai András hangoztatta: a kormány számára a jövõben is különösen fontos lesz a közbiztonság javítása, erõsítése, feltételeinek a javítása. Az elmúlt években nagyot léptek elõre azzal, hogy az önkormányzatok pályázhattak a közbiztonság javítását célzó programjaik megvalósítására. Térfigyelõ kamerákra például 2012-ben, 2013-ban és idén összesen 318 önkormányzat nyert mintegy 2,5 milliárd forintot.

Közölte, bíznak abban, hogy az érintett településeken javul majd az ott élõk biztonságérzete, jelentõsen csökken a bûncselekmények száma, és a rendõrség munkáját is nagyban segítik majd a térfigyelõrendszerek.
Elmondta azt is, az önkormányzatok a kamerarendszerek kiépítéséhez százszázalékos támogatást kapnak, és a forrásokat az államkincstár egy összegben utalja át a szerzõdéskötés után az önkormányzatoknak, amelyeknek szigorú elszámolási kötelezettségük van.

Arról is beszélt, hogy ha ebben az évben sikerül még további forrásokat szerezni erre a célra, akkor nem kell újra pályázniuk az önkormányzatoknak, hanem a korábbi pályázók térfigyelõ programjait támogatják.

Lesznek olyan települések, amelyek utcáin már a nyár végén megjelenhetnek a térfigyelõ kamerák, míg más önkormányzatoknál - ahol közbeszerzési eljárást kell kiírni - õsszel vagy akár még késõbb várható a kamerarendszerek telepítése - mondta az államtitkár.

Tállai András kérdésre válaszolva azt mondta: az önkormányzati feladatkör, az önkormányzati rendszer felügyelete teljes egészében a Belügyminisztérium feladat marad a továbbiakban is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!