2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Csak a napraforgóban bíznakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-06 10:31:40
A méhészek jól felkészítették a méhcsaládokat, de a hideg keresztbe tett a „vadásznak”.

Országos viszonylatban 10 kilogramm alatt gyûjtöttek mézet családonként a méhek, a Tiszántúlon még jobb is a helyzet, itt átlagosan 13 kilogramm termés is akadt – válaszolt Király László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei elnöke a Napló kérdésére. – Olyat is hallottunk, hogy egyáltalán nem tudtak pergetni, mert a méhek napok alatt elfogyasztották azt a kevéskét, amit begyûjtöttek. Akácvirág van, így elsõsorban az idõjárásnak köszönhetõ ez a már harmadik éve tartó negatív rekord.
Az áprilisi lehûlés

A méhek vagy ki sem tudtak menni az alacsony, 16-17 Celsius-fokos hõmérséklet miatt, illetve ha kirepültek, nem találtak nektárt az akácban. Az áprilisi lehûlés során a növény megfázott, a közelmúltban zajló esõzések miatt pedig tönkrement a virága. Esõ után, a jobb idõben, pedig már alig mézeltek a virágok – mondta, hozzátéve, hogy a májusi hónapra jellemzõ hûvös idõ igencsak visszavetette a méhek tevékenységét.
Csak gazdasági növények

A repce is hamarabb virágzott, április közepén, hiszen remek idõ volt tavasszal, de a lehûlés miatt az sem a várthoz méltóan alakult, így a méhészek már csak a napraforgóban bíznak. Korán vetették, sok esõt kapott, a hónap vége felé már termelheti nektárját, ígéretes.

– Az utóbbi három évben a napraforgó-virágzás mentette meg a méhészeket. Most is erre készülünk, bár hozzá kell tenni, annyi akácméz azért termett, hogy a hazai keresletet kielégítse, az ára viszont mindenképpen emelkedik – tette hozzá Király László. A helyzetet nehezíti, hogy hazánkban kevés a vadvirág, gyakorlatilag csak a gazdasági növényekben (repce, napraforgó), illetve valamennyi hársban kutakodhatnak a méhek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!