2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az egészségesen étkezõk fogai nagyobb veszélyben vannakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-10 10:16:11
Egyre gyakoribb probléma a fogerózió, amely a fogzománc károsodását jelenti. A betegek általában csak akkor veszik ezt észre, amikor már nagy a baj.

A fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód jegyében sok gyümölcsöt, vitamint fogyasztanak. Ezek egyrészt elõnyösek, másrészt azonban a fogakat kémiailag károsítják.

A fogzománc kopása, a fogerózió modern kori betegség. Lényege, hogy savas hatásra kopik elõször a fogzománc, majd az alatta lévõ kemény szövet, a dentin, magyarázta Dr. Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában. A szénsavas üdítõk nagyon károsak a savas erózió szempontjából, ám magas kalcium tartalma miatt a szénsavas ásványvíz nem okoz problémát. Emellett minden olyan étel és ital, amely savanyú körülményeket teremt a fogzománcon, elõidézheti annak oldódását.

Dr. Tóth Zsuzsanna hozzátette: amikor a páciens már tüneteket észlel, akkor nagy a probléma. Ilyen tünetek lehetnek a fogérzékenység, a lesimult fogfelszín, esetleg kis gödröcskék alakulnak ki a fog rágófelszínén. A rendszeres, félévenkénti fogorvoshoz járással mindez idõben észlelhetõ, a szakorvos tanácsokat tud adni a megelõzésre, illetve ha szükséges, akkor terápiát alkalmaz.

Az étkezések utáni fogmosás nem csak a fogerózió szempontjából elengedhetetlen, hanem a másik két népbetegség, a fogszuvasodás és az ínygyulladás megakadályozása miatt is, emelte ki Dr. Tóth Zsuzsanna. Azt javasolta: savanyú ételek és italok fogyasztása esetén inkább öblítsük ki a szánkat vízzel vagy olyan szájöblítõvel, amely a fellágyult zománcfelszínt képes visszakeményíteni, és körülbelül fél óra elteltével mossuk meg a fogunkat. Fogkefébõl a szakember a nem túl kemény sörtéjût és a kisebb fejût ajánlja, amellyel minden foghoz hozzá tudunk férni, és kifejezetten javasolja az elektromos fogkefék használatát. Az étkezés utáni rágógumizás csak abban az esetben javasolt, ha a rágó cukormentes, tette hozzá.

Fogkrémek hatalmas választékban találhatók az üzletekben, s nem könnyû eldönteni, melyiket vegyük meg. A szakember olyan fogkrém használatát javasolja, amely kevés dörzsölõ anyagot tartalmaz, ilyenek a zselés fogkrémek, a hatóanyagok szempontjából pedig érdemes elolvasni a tubuson található információkat. Vannak, amelyek ínygyulladás, mások szuvasodás vagy savas erózió ellen védenek jobban. A gyerekeknél két-három éves kor körül az íz miatt egy pici fogkrémet lehet tenni a fogkefére, addig azonban inkább a fogkrém nélküli fogmosást javasolja a szakember.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa azokat a savas ételeket sorolta, amelyek elõsegítik a fogeróziót. Ezek a magas savtartalmú gyümölcsök, a citromos vizek. Nagyon sok diétában használják az almaecetet, ami szintén okozhat ilyen panaszt. A dietetikus azt tanácsolta, hogy a limonádét szívószállal igyuk, mert akkor az ital kisebb felületen találkozik a fogazattal. A zöldségek, gyümölcsök esetében nagyon fontos az alapos rágás, mert az elõsegíti a nyáltermelést, a nyálnak pedig semlegesítõ hatása van. A gyümölcsös ételek fogyasztásakor érdemes elõnyben részesíteni a turmixokat, különösen gyermekkorban, hiszen a tej meghatározó szerepet játszik a csontozat, a fogazat kialakulásában. Miháldy Kinga hangsúlyozta a megfelelõ mennyiségû kalciumbevitelt is. Hozzátette: a felmérések szerint a gyerekek nem fogyasztanak elegendõ kalcium tartalmú ételt. Az óvodai közétkeztetésben végzett felmérésük is azt bizonyította, hogy a napi háromszori étkeztetés során az ajánlott kalcium mennyiségének felét tartalmazzák csupán az ételek.

Nagy Melinda, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa elmondta: nemrégiben gyerekfogkrémeket teszteltek. Tizenkét féle, hatéves korig ajánlott terméket vizsgáltak vegyi szakértõ bevonásával, arra keresve a választ, milyen arányban vannak bennük természetes és kritikusnak tartott összetevõk. A tesztelt termékek között három natúr kozmetikai termék volt, s az eredményekrõl általánosságban az mondható el, hogy ezek végeztek a legjobb helyen, egyetlen kritikus, például tartósításra használt anyagot, emulgálószert sem találtak bennük. Az Egyesület szerint azért is elengedhetetlenül fontos, hogy a gyerekfogkrémek minél kevesebb kritikus anyagot tartalmazzanak, minél tisztábbak és minél jobb minõségûek legyenek, mert a gyerekek lenyelik a fogkrémeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!