2024. április 24. Szerda, György.
 
Hõség – Házi kedvenceinket is hõguta fenyegetiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-11 10:15:45
Az állatvédõk gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelõ mennyiségû – friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshõmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid idõn belül hõgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késõ délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tûzõ napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történõ segítségkérés. Seres Zoltán, egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem – ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tûzõ napon, a déli forróságban. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testû, sötét színû kutyák, mint a kisebb testû, világos színûek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történõ hõvesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendõ, ilyenkor az állat keresi a hûvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hûtheti magát.

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület 4 legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történõ tartásához:
a nagy nyári hõségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelõttre és késõ délutánra idõzítsük,
állatunk számára mindig legyen hûvös hely, ahova a napsugárzás elõl szabadon el tud bújni,
kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,
házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tûzõ napon a belsõ hõmérséklet az egekbe szökhet.

A nagy nyári magas hõmérsékletet könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hûvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfõképp ne kívánjunk tõle “csúcsteljesítményt”. A nagy nyári melegben ne zárjuk be az állatot napfény által felforrósított autóba se. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hõtorlódás vagy hõguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvõ, intenzíven lihegõ, eszméletét vesztett állat rendszerint hõguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentõ lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelõsek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetõ lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhetõ át a nyári forróság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!